Search

Krutá smrt Gavrilo Principa? Sarajevskému atentátníkovi uřízli ruku, pak živořil v kobce v Terezíně

Atentát na následníka habsburského trůnu Františka Ferdinanda d´Este byl jednou z klíčových událostí 20. století. V bosenském Sarajevu jej na konci června 1914 spáchal mladý Srb Gavrilo Princip. Ten výstřely z pistole usmrtil jak rakouského arcivévodu, tak jeho manželku Žofii rozenou Chotkovou.

Bezprostředně po dvojnásobné vraždě se Princip pokusil zabít pomocí kapsle s kyanidem. Ta mu však způsobila pouze silnou nevolnost. Spekuluje se, že jedové kapsle byly příliš staré a tím pádem již nefunkční. Následně se ještě pokusil zastřelit, ale zbraň mu byla včas sebrána.

V říjnu 1914 tak stanul Princip před soudem a po dvanáctidenním stání byl uznán vinným. Nebylo mu ještě 20 let a tak se vyhnul trestu smrti, když byl odsouzen k dvacetiletému žaláři. Svůj trest si měl odpykávat v terezínské malé pevnosti, která tehdy soužila jako vězení.

Podmínky jeho věznění byly velmi tvrdé. Nedostávalo se mu jídla nebo potřebné lékařské péče. Často byl také držen třeba i po několik dní v temné cele. Ve vězení proto velmi strádal a minimálně jednou se pokusil o sebevraždu oběšením.

Čtěte také:

Principův zdravotní stav se v důsledku věznění dramaticky zhoršoval. Vězeň drasticky zhubl a na nohou měl neustále přikována desetikilová závaží. V roce 1916 byl na tom zdravotně už tak špatně, že musel být přesunut do vězeňské nemocnice. Jeho zdravotní stav se ale dále zhoršoval. Princip se nakazil tuberkulózou a musela mu být amputována paže.

Na jaře 1918 už z něj zbyl jen stín lidské bytosti. Měl sotva 40 kilogramů a bylo jasné, že se návratu na svobodu nedožije. Umírá 28. dubna 1918 na tuberkulózu. Byl sice pochován do neoznačeného hrobu, ale po válce bylo jeho tělo objeveno, a jeho ostatky převezeny domů.  

Let's block ads! (Why?)

http://veda-a-technika.eurozpravy.cz/222418-kruta-smrt-gavrilo-principa-sarajevskemu-atentatnikovi-urizli-ruku-pak-zivoril-v-kobce-v-terezine/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Krutá smrt Gavrilo Principa? Sarajevskému atentátníkovi uřízli ruku, pak živořil v kobce v Terezíně"

Post a Comment

Powered by Blogger.