Search

„Naprosto ukončíme válku.“ KLDR a Jižní Korea se na historické schůzce dohodly na jaderném odzbrojení

Severní a Jižní Korea ve společném prohlášení slíbily, že budou usilovat o uzavření dohody s cílem nastolit trvalý mír na Korejském poloostrově. Jihokorejský prezident Mun Če-in letos navštíví severokorejskou metropoli Pchjongjang a obě země uspořádají setkání rozdělených rodin. „Chceme pracovat na míru, prosperitě a na tom, abychom se přiblížili ke znovusjednocení,“ uvedl Mun Če-in.

Kim Čong-un na začátku projevu ocenil nasazení a vedoucí úlohu Mun Če-ina během společného summitu a poděkoval lidu jižní Koreje, že ukázal solidaritu a přátelství vůči KLDR.„Trvalo dlouho, než si dvě Koreje podaly ruce. Dlouho jsme všichni čekali, než nastala tato chvíle,“ uvedl Kim Čong-un.

„Jsme stejný národ, který by měl žít v jednotě“

„Dnes, když před vámi stojím, tak vidím, že v Severní a Jižní Koreji jsou stejní lidé se stejnou krví, kterou nemůžeme rozdělit. Jsme spoluobčané, vlastenci, a to ve mně vyvolalo silné emoce. Nejsme lidem, který by se měl navzájem konfrontovat, jsme stejný národ, který by měl žít v jednotě,“ uvedl Kim Čong-un.

„Pchanmundžom je symbolem rozdělení, doufejme, že se z něj stane symbol míru, sjednocení, stejné historie a Severní a Jižní Korea bude sjednocena do jedné země, která bude žít v nekonečném míru a prosperitě,“ uvedl Kim s tím, že zavřené dveře se ze široka otevřou.

„Když budeme postupovat společně, bude se nám i společně dařit na cestě k lepší budoucnosti. Historii nemůžeme přepsat, ani to nechceme, ale lidé různých generací chtějí postoupit vpřed a hledat harmonii, prosperitu a mír,“ uvedl severokorejský vůdce s tím, že obě země mají zodpovědnost, kterou musí naplnit. „I když se vyskytnou potíže, tak pouze prostřednictvím bolesti dokážeme věci vytvářet,“ dodal.

V demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi se Kim Čong-un a Mun Če-in setkali už v půl desáté ráno místního času. Severokorejský vůdce v černém obleku, jaký nosíval Mao Ce-tung, v doprovodu úředníků prošel zlatými dveřmi majestátní severokorejské budovy v pohraniční vesnici Pchanmundžom a sestoupil po schodech k hranici mezi Severní a Jižní Koreou. Stal se tak prvním severokorejským nejvyšším představitelem, který od korejské války v letech 1950 až 1953 vkročil na jihokorejskou půdu.

S úsměvem natáhl ruku k čekajícímu a usmívajícímu se jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi, který ho vítal mezi nízkými, bledě modrými domy, jež hranici v Pchanmundžomu lemují. Tato vesnice je jedním z mála míst na hranici mezi oběma korejskými státy, kde není ani vysoký plot z ostnatého drátu, ani minové pole.

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/2462479-jsem-stastny-ze-se-s-vami-setkavam-kim-a-mun-si-na-hranici-obou-koreji-podali-ruce

Bagikan Berita Ini

0 Response to "„Naprosto ukončíme válku.“ KLDR a Jižní Korea se na historické schůzce dohodly na jaderném odzbrojení"

Post a Comment

Powered by Blogger.