Search

Nejlepší kamarádi. Trump a Macron se vodili za ruce, došlo i na polibek

„Mám ho moc rád,“ prohlásil Trump na Macronovu adresu poté, co na úvod tiskové konference francouzský prezident po klasickém potřesení pravicí přešel na stisk rukou, který lidé na Twitteru hodnotí jako začátečnickou verzi pozdravu pouličních kámošů. Macron ještě využil toho, že Trumpa pevně svírá, a amerického prezidenta si přitáhl k polibku.

Po odchodu z tiskové konference, kterému opět předcházelo plácnutí pravicemi, prezidenti odcházeli v objetí, Macron navíc svého kolegu opakovaně poplácával po rameni. Naopak při přijetí v Bílém domě se k důvěrnosti uchýlil Trump, když Macronovi se slovy, že tam má lupy, ometl klopu saka. „Nyní je perfektní,“ dodal Trump s tím, že Macron je jeho mimořádným přítelem.

Oba státníci se poprvé osobně setkali loni v květnu na summitu NATO v Bruselu, tehdy také historie jejich dlouhých stisků rukou začala. Média si tehdy povšimla, že Trump se pokoušel ruku uvolnit, ale francouzský prezident mu to nedovolil.

Macron později poznamenal, že toto gesto nebylo nevinné. Reagoval nejspíš na Trumpova dřívější setkání se světovými státníky, na kterých se podle některých médií americký prezident snažil svým chováním dokázat svou nadřazenost. Britskou premiérku Theresu Mayovou při návštěvě v Bílém domě držel za ruku a japonskému premiérovi Šinzóovi Abemu ruku tiskl podle novinářů neobvykle dlouho a pevně.

Macron s manželkou Brigitte se v USA dočkal státní návštěvy, a to jako první zahraniční představitel od nástupu  Donalda Trumpa. Termín státní návštěva je v americké diplomacii označením pro setkání státníků, které provázejí nejvyšší pocty.

 Macronovým v sídle americké hlavy státu vzdalo hold asi 500 příslušníků ze všech pěti složek ozbrojených sil USA, tedy armády, letectva, námořnictva, námořní pěchoty a pobřežní stráže. Francouzský prezident následně prošel před nastoupenými jednotkami.

Macron s Trumpem jednali o klíčových globálních otázkách, mimo jiné o terorismu, o situaci v Sýrii, na Korejském poloostrově či o budoucnosti mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu, kterou americký prezident kritizuje. Očekávalo se, že Macron se bude Trumpa snažit přesvědčit o výhodách dohody a také o tom, aby zvážil návrat USA ke globální klimatické dohodě, kterou se rozhodl Washington opustit.

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.idnes.cz/usa-francie-emmanuel-macron-donald-trump-podani-ruky-pcm-/zahranicni.aspx?c=A180425_093624_zahranicni_aha

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Nejlepší kamarádi. Trump a Macron se vodili za ruce, došlo i na polibek"

Post a Comment

Powered by Blogger.