Search

Po skandálu britské ministryně vnitra ohledně imigrantů se její role ujme syn Pákistánce

Javid se po odchodu Ruddové okamžitě ocitl v roli největšího favorita na převzetí jejího postu. Syn řidiče autobusu narozeného v Pákistánu se o víkendu emotivním stylem vyjádřil k aféře kolem karibských imigrantů a řekl, že obětí tvrdé britské politiky se mohl stát i jeho otec, strýc, nebo on sám.

Pozice v čele ministerstva vnitra je podle britských médií jednou z nejnáročnějších v celém kabinetu, protože z ní plyne odpovědnost za imigraci, práci policie i protiteroristické operace. Javid má ale s působením ve vládě bohaté zkušenosti, Jako náměstek dříve pracoval na ministerstvu financí i školství.

Bývalá ministryně chtěla zvýšit deportace o 10 % 

Důvodem rezignace čtyřiapadesátileté, nyní již bývalé ministryně Ruddové je skandál týkající se karibských migrantů, kteří žijí v zemi legálně desítky let a jimž hrozily kvůli chybě britských úřadů deportace. Ruddová a celá konzervativní vláda kvůli kauze a své přísné migrační politice v uplynulých týdnech čelily kritice.

Britská ministryně Amber Ruddová přichází na zasedání kabinetu.

Britská ministryně Amber Ruddová přichází na zasedání kabinetu.

FOTO: Toby Melville, Reuters

Pozice Ruddové se zhoršila, když ministryně před poslanci prohlásila, že vláda si nestanovila žádné konkrétní cíle týkající se deportací migrantů žijících v zemi nelegálně. Vzápětí se ale dostalo na veřejnost loňské interní vládní sdělení svědčící o opaku. Ruddová uvedla, že dokument neviděla. Deník The Guardian později zveřejnil dopis Ruddové premiérce, v němž ministryně píše o "ambiciózním, ale splnitelném" cíli zvýšit deportace těchto migrantů o deset procent.

Jednání o brexitu v ohrožení nejsou

Britská média také poukazují na to, že jmenování Javida nenaruší v rámci nejdůležitějších vládních postů rovnováhu zastánců a odpůrců brexitu. Javid před referendem podporoval setrvání Británie v EU, zároveň se od té doby jasně vyslovil, že k mírnějším variantám brexitu, jakou by bylo například setrvání v celní unii, je skeptický.

Někdejšího investičního bankéře Javida teď na ministerstvu pro místní samosprávu nahradí James Brokenshire. Ten se vrací na vládní pozici poté, co jej z čela ministerstva pro Severní Irsko přinutila odejít léčba rakoviny. Brokenshire byl podle stanice Sky rovněž proti odchodu Británie z EU a je stále blízkým spojencem Mayové.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/470744-po-skandalu-britske-ministryne-vnitra-ohledne-imigrantu-se-jeji-role-ujme-syn-pakistance.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Po skandálu britské ministryně vnitra ohledně imigrantů se její role ujme syn Pákistánce"

Post a Comment

Powered by Blogger.