Search

Živě: Izrael na Pražském hradě slaví 70. výročí svého vzniku. Na akci promluví i prezident Zeman

Sedmdesát let od založení Izraele označil Hrad za "mimořádně významné výročí".

Praha - Na Pražském hradě se pod záštitou prezidenta Miloše Zemana koná oslava 70. výročí vzniku Izraele. Prezident Zeman na recepci vystoupil s projevem. Před začátkem akce se před Hradem sešli zástupci propalestinských iniciativ, kteří nesouhlasili s tím, aby se oslava izraelského výročí konala na Pražském hradě. Pořadatelé protestu chtěli upozornit na nekritický přístup Česka k Izraeli, uvedli to v tiskové zprávě.

Sedmdesát let od založení Izraele označil Hrad za "mimořádně významné výročí". Pozvánku na slavnost ve Španělském sále podle mluvčí izraelské ambasády dostala více než tisícovka hostů. Podle očekávání tiskového odboru Hradu měl být sál s kapacitou přibližně 770 osob zcela zaplněn.

S tímto pojetím oslav nesouhlasí členové propalestinských spolků a svolali proto před Hrad vlastní akci. "Iniciátoři happeningu se tímto ohrazují proti zcela nekritickému přístupu České republiky vůči Izraeli, který dennodenně porušuje mezinárodní právo a lidská práva původního palestinského obyvatelstva," uvedli pořadatelé.

Vztahy mezi Izraelem a Palestinou jsou zatíženy letitým konfliktem, který se zatím nepodařilo vyřešit diplomatickou cestou. V jeho jádru je mimo jiné spor o statut Jeruzaléma, který obě strany nárokují jako hlavní město.

Prezident Zeman opakovaně mluvil o tom, že by chtěl, aby se do Jeruzaléma přestěhovalo české velvyslanectví. Ambasády podle diplomatických zvyklostí sídlí v hlavních městech. Pozice české vlády, která je odpovědná za zahraniční politiku, se od Zemanova stanoviska liší.

Ministerstvo zahraničí v poslední době několikrát uvedlo, že český postoj k Jeruzalému je otázkou jednání s partnery. Případné změny podle diplomacie nebudou v rozporu se společnými pozicemi EU nebo rezolucemi OSN.

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš minulý týden řekl, že v řádu měsíců bude v Jeruzalémě otevřen honorární konzulát a uvažuje se také o otevření Českého centra.

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/izrael-na-prazskem-hrade-slavi-70-vyroci-sveho-vzniku-na-akc/r~2a025118489211e8ac3d0cc47ab5f122/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Živě: Izrael na Pražském hradě slaví 70. výročí svého vzniku. Na akci promluví i prezident Zeman"

Post a Comment

Powered by Blogger.