Search

Znásilnění dívky v Pamploně pěticí mužů soud neuznal, do ulic vyšly tisíce lidí

Pět mužů, pro něž se ve Španělsku vžilo označení La Manada (Smečka), napadlo dívku v červenci 2016 při oslavách svátku svatého Fermína, s nímž jsou spojeny tradiční běhy s býky. [celá zpráva]

Mladíci ze Sevilly, z nichž jeden byl student policejní akademie, si čin natočili na mobilní telefon. Zadrženi byli den po činu a od té doby byli ve vazbě. Pro muže, jimž je dnes mezi 26 a 29 lety, žádala prokuratura za znásilnění 22 let a 10 měsíců vězení.

Zaplněné náměstí v Pamploně při sobotních protestech

Zaplněné náměstí v Pamploně při sobotních protestech

FOTO: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Soud ale označil jejich čin za sexuální zneužití, při němž na rozdíl od závažnějšího znásilnění pachatel nepoužije fyzickou agresi ani vyhrožování. Verdikt vyvolal pobouření napříč španělskou společností a protesty se uskutečnily již i v Madridu, Barceloně či Valencii.

Už ve čtvrtek se protestující sešli před Ministerstvem spravedlnosti v Madridu

Už ve čtvrtek se protestující sešli před Ministerstvem spravedlnosti v Madridu

FOTO: Francisco Seco, ČTK/AP

Ana Botinová, šéfka jedné z největších španělských bank Santander, na Twitteru napsala, že rozhodnutí soudu je „krokem zpět, pokud jde o bezpečnost žen“. Podle španělské právničky Manuely Carmenaové, která je nyní starostkou Madridu, verdikt „neodpovídá požadavku žen na to, jak by měla vypadat spravedlnost“.

Páteční demonstrace v Pamploně

Páteční demonstrace v Pamploně

FOTO: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Na internetu se rovněž objevila petice žádající odvolání soudců, kteří stáli za verdiktem. Do soboty získala již 1,2 miliónu podpisů. Čin pětice mužů odsoudila i španělská vláda. Její mluvčí zároveň oznámil, že kabinet přezkoumá, zda je možné změnit současnou právní úpravu „násilí a sexuální agrese“.

Mnoho účastníků sobotní demonstrace vyšlo do ulic nejen kvůli poslednímu případu, ale i na protest kvůli celému právnímu systému v zemi. Ten je podle nich vůči ženám nespravedlivý. „Spravedlnost je stále patriarchální, dává vinu nám a my nejsme chráněné,“ řekla jedna z protestujících žen místní rozhlasové stanici RTVE.

Podle policie se protestu v Pamploně zúčastnilo až 35 000 lidí, uvedla agentura AFP.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/470660-znasilneni-divky-v-pamplone-petici-muzu-soud-neuznal-do-ulic-vysly-tisice-lidi.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Znásilnění dívky v Pamploně pěticí mužů soud neuznal, do ulic vyšly tisíce lidí"

Post a Comment

Powered by Blogger.