Search

KLDR možná před schůzkou Trumpa a Kima propustí tři americké vězně. Korejci je prý převezli z tábora do hotelu

Kim Čong-un by mohl propustit tři americké vězně před svým setkáním s Donaldem Trumpem.
autor: DVTV

Spojené státy ověřují informace, že Severní Korea převezla tři vězněné Američany z pracovního tábora do hotelu nedaleko metropole Pchjongjangu. S odvoláním na zdroj z vlády Spojených států o tom informovala ve čtvrtek agentura Reuters. Podle agentury AFP je možné, že KLDR vězněné americké občany propustí u příležitosti chystaného summitu severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Washington podle zdroje agentury Reuters zatím nemá žádné informace o tom, že by se status amerických vězňů v KLDR nějak změnil. Zprávy jihokorejských médií se ale snaží ověřit.

Trumpova administrativa se snaží dosáhnout toho, aby Pchjongjang Američany před summitem Kima s Trumpem na znamení dobré vůle propustil. Severokorejský vůdce by se s šéfem Bílého domu měl sejít na konci května či začátkem června.

Informaci o přemístění tří Američanů z pracovního tábora do hotelu na předměstí Pchjongjangu ve středu přinesla jihokorejská média s odvoláním na aktivistu, který disponuje kontakty v Severní Koreji.

Podle listu The Wall Street Journal o propuštění vězněných Američanů jednal během své velikonoční návštěvy se Severokorejci nynější ministr zahraničí Spojených států Mike Pompeo, tehdy ještě ve funkci šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) a Trumpova zvláštního vyslance.

Jihokorejský aktivista Čoj Soung-jong uvedl, že se přesun vězňů uskutečnil už na začátku dubna. Prý je Severokorejci drží v oddělených místnostech, neví však jasné, jaký je jejich současný stav. Údajně však můžou chodit na vycházky a dostávají řádnou lékařskou péči i kvalitní stravu.

Prezident Trump naznačil ve čtvrtek na Twitteru, že by mohlo být kolem zadržovaných Američanů již brzy jasněji. "Jak všichni ví, minulá administrativa dlouho žádala o propuštění tří rukojmích ze severokorejského pracovního tábora, ale marně," napsal prezident.

V Severní Koreji jsou v současnosti vězněni tři Američané korejského původu. Deset let nucených prací za "rozvracení komunistického režimu a špionáž" si odpykává 62letý americký misionář Kim Tong-čchol. Devětapadesátiletý Kim Sang-tuk, rovněž známý pod jménem Tony Kim, který strávil měsíc výukou účetnictví na Pchjongjangské univerzitě věd a technologií, byl podle agentury AP loni odsouzen na 15 let za "protistátní aktivity a pokus svrhnout vládu". A stejným obviněním čelí i 55letý Kim Hak-song, který je nyní ve vazbě.

Rodina Tonyho Kima uvedla, že žádné zprávy ze Severní Koreje neobdržela od června minulého roku. Loňské informace má navíc jen skrze prostředníka, Josepha Yuna, bývalého vyjednávače ministerstva zahraničí Spojených států, který Tonyho Kima zahlédl během své návštěvy Pchjongjangu.

Nechvalně proslulým je případ amerického studenta Otta Warmbiera, který zemřel loni v červnu pravděpodobně na následky mučení. Jeho mozek byl po nenávratně dlouhou dobu bez přísunu kyslíku, navíc pak severokorejské úřady otálely s vydáním zřejmě proto, aby z kůže zmizely stopy škrcení a dušení. Jisté to však není, student zemřel krátce po návratu do vlasti dříve, než stihl vypovědět svůj příběh. Režim ho propustil z "humanitárních důvodů".

Warmbier byl odsouzen k 15 letům těžké práce poté, co se pokusil z hotelu odnést na památku propagandistický plakát. Během toho ho Severokorejci spatřili a zatkli. Podle nich plakát ukradl z části hotelu, která je pro turisty nepřístupná. Absurdní proces mu vyměřil takto vysoký trest nespíš jako exemplární trest, aby nahnal strach všem, kteří si po zahájení cestovního ruchu se Severní Koreou před zhruba deseti lety mysleli, že tam budou jako turisté chráněni před zvůlí krutého, monstrózního režimu.

KLDR Warmbiera vrátila v kómatu a tvrdila, že student onemocněl ve vězení botulismem, což je závažná paralyzující nemoc způsobená otravou, která může zapříčinit smrt, zablokuje totiž funkci nervů a vede k postupnému ochrnutí svalstva, včetně dýchacího, a smrti udušením za plného vědomí, neboť to společně s citlivostí zůstává nepozměněno. Když mu prý byla podána uspávací pilulka, upadl do kómatu, z něhož se pak neprobral. 

Lékaři z nemocnice v Ohiu, kde Warmbier ležel, ale uvedli, že pacient měl těžce poškozený mozek a nejevil příznaky onemocnění botulismem. Warmbier utrpěl "značnou ztrátu mozkové tkáně ve všech částech mozku", prohlásil lékař Daniel Kanter. Podle lékařů byl Warmbier v bdělém stavu, ale nereagoval na okolí. 

Dle vyjádření jeho rodičů, kteří jej vyzvedávali z letadla, jejich syn měl nepřítomný pohled, nelidsky křičel, měl oholenou hlavu, vytržené přední zuby, byl slepý a hluchý a také měl na chodidle velikou řeznou ránu starou několik měsíců.

Související

Let's block ads! (Why?)

https://zahranicni.ihned.cz/c1-66127690-kldr-mozna-pred-schuzkou-trumpa-a-kima-propusti-tri-americke-vezne-korejci-je-pry-prevezli-z-tabora-do-hotelu

Bagikan Berita Ini

0 Response to "KLDR možná před schůzkou Trumpa a Kima propustí tři americké vězně. Korejci je prý převezli z tábora do hotelu"

Post a Comment

Powered by Blogger.