Search

Mohutný útok v Sýrii: Podle arabsko-kurdských sil jde o konečnou fázi bojů proti IS

SDF operuje hlavně ve východní Sýrii, v dosavadním boji proti IS hrála klíčovou roli. Koalici podporuje americké letectvo a speciální jednotky. Radikály z IS se jí podařilo vytlačit z provincie Dajr az-Zaur východně od Eufratu v průběhu loňského roku.

IS ovládal většinu provincie Dajr az-Zaur: zatímco SDF vybojovala území na východ od řeky Eufrat, západní břeh dobily syrské vládní jednotky. Před pár dny ale síly věrné prezidentu Bašáru Asadovi krátce dobyly i několik vesnic ovládaných arabsko-kurdskou koalicí, což v minulosti vyvolalo tvrdou reakci.

Například letos 7. února syrské provládní síly zaútočily na štáb SDF, u kterého se nacházeli vojáci z mezinárodní koalice vedené USA v roli poradců. Koalice reagovala o den později a podnikla letecký úder proti provládním silám, při kterém zemřely desítky lidí.

Spojenci Západu, úhlavní nepřátelé Turecka

Nejpočetnější skupinou v SDF jsou syrské kurdské milice YPG. Turecko proti ní zahájilo 20. ledna vojenskou operaci v severosyrské oblasti Afrín. Ankara považuje YPG za teroristickou skupinu napojenou na zakázanou tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK). Turecku se již podařilo dobýt kurdskou baštu Afrín, z níž uprchly před boji desetitisíce civilistů.

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/2467102-mohutny-utok-v-syrii-podle-arabsko-kurdskych-sil-jde-o-konecnou-fazi-boju-proti

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Mohutný útok v Sýrii: Podle arabsko-kurdských sil jde o konečnou fázi bojů proti IS"

Post a Comment

Powered by Blogger.