Search

Podnikatel Vadala, o kterém psal zavražděný novinář Kuciak, bude vydán do Itálie

Krajská prokuratura v Košicích dnes rozhodla o vydání Itala Antonina Vadaly, který podnikal na Slovensku, do jeho domoviny. O jeho aktivitách a napojení na obávanou italskou mafii 'Ndrangheta psal zavražděný novinář Ján Kuciak ve svém posledním článku. V zemi na Apeninském poloostrově je trestně stíhaný za obchodování s kokainem.

dnes 13:29

SDÍLEJ:

„Proti tomuto rozhodnutí není přípustná žádná stížnost. Zákonná lhůta na fyzickou realizaci odevzdání příslušným italským orgánům je deset dní,“ uvedl mluvčí košického prokurátora Milan Filičko.

Košický soud tak vyhověl soudu v Benátkách, který na Vadalu vydal evropský zatykač. Informoval o tom list Sme.

Vadala je ve vazbě od poloviny března, kdy o jeho převzetí rozhodl krajský soud. V Itálii je trestně stíhaný za „drogový trestný čin spáchaný organizovanou zločineckou skupinou s nadnárodní působností“. Vadala své zločiny popírá.

Podnikatel se netajil podporou politické strany Smer bývalého slovenského premiéra Roberta Fica. Dříve spolupracoval například s Pavlom Ruskom, bývalým ministrem hospodářství Slovenska, který je dnes obviněný z objednávky vraždy své společnice z televize Markíza Sylvie Volzové. Pracovala pro něj i Ficova nejbližší asistentka Mária Trošková.

Zavražděný novinář Aktuality.sk Ján Kuciak zistil, že Vadala spolupracoval s italskou mafií, napojení dokazují dokumenty italské justice. Oficiálně podnikal s realitami, v zemědělství a energetice. Jeho firmy čerpají miliony eur ročně evropských dotací. Jeho bratr Sebastian byl dříve obžalovaný soudem v Trebišově z vydírání.

Slováci opět vyjdou do ulic

Na pátek je plánovaná nová vlna protestů za slušné Slovensko. Lidé tak chtějí upozornit na fakt, že od zavraždění Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové uplynuly již více než tři měsíce a vražda stále nebyla vyšetřena.

Tuto sobotu měl mít mladý pár svatbu. Místo toho se v Gregorovcích, kde se Kušnírová narodila a kde se svatba měla konat, proběhne velký vzpomínkový koncert.

Cílem protestů je také upozornit na situaci ve slovenských veřejnoprávních médiích. Státní televize a rozhlas minulý týden neprodloužili smlouvu čtyřem externím novinářům, kteří kritizovali své vedení.

Autor: Pavel Kopecký

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/podnikatel-vadala-o-kterem-psal-zavrazdeny-novinar-kuciak-bude-vydan-do-italie-20180504.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Podnikatel Vadala, o kterém psal zavražděný novinář Kuciak, bude vydán do Itálie"

Post a Comment

Powered by Blogger.