Search

Ruská policie na nepovolených demonstracích proti Putinovi zatkla přes 300 lidí včetně Navalného

Navalnyj vyzval své přívržence, aby v sobotu vyšli do ulic a dali tak Putinovi najevo, že nemůže Rusku vládnout jako car. Jako první se vzhledem k časovému posunu konaly demonstrace a protestní pochody v řadě měst na východě země. „Pryč s carem!“ a „Rusko bude svobodné!“ volalo asi 200 demonstrantů ve Vladivostoku.

Podle serveru OVD-Info, který se specializuje na činnost policie, je zatím nejvíce zatčených v Čeljabinsku, a to téměř stovka. Policie tam zatýkala ještě před samotnou akcí, kterou místní úřady nepovolily.

V Jakutsku bylo zatčeno pětasedmdesát lidí, všichni ale už byli po sepsání protokolů propuštěni na svobodu. Zatýkalo se i v Krasnojarsku, Novokuzněcku, Petrohradě, kde se demonstranti prodrali přes policejní zábrany na hlavní dopravní tepnu, či ve městech Kaluga, Samara a Barnaul. 

V Krasnojarsku policie zadržela i koordinátorku místního štábu Janu Gerasimovovou, kterou obvinili z porušení pravidel pro pořádání veřejných akcí. V Kemerovu byl také zadržen koordinátor místního štábu, napsal server Newsru.com.

Povolené demonstrace ve Vladivostoku, Chabarovsku, Južno-Sachalinsku, Irkutsku, Komsomolsku na Amuru či Tomsku se obešly bez zatýkání. „Inaugurace je ostuda,“ skandovali demonstranti v Irkutsku.

V Novosibirsku se sešly čtyři stovky demonstrantů. Místní radnice následně obvinila organizátory, že porušili povolení k akci tím, že přišli s transparenty na jiné téma než svoboda šíření informací, tedy s protivládními hesly. Někteří demonstranti měli zahalený obličej.

Už v pátek policie zatýkala stoupence Navalného. Podle spolupracovníků opozičního předáka zasahovala například v Petrohradu, v Krasnodaru nebo Krasnojarsku.

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/2470336-v-rusku-demonstruji-odpurci-putina-policie-na-nepovolenych-akcich-zatkla-desitky-lidi

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Ruská policie na nepovolených demonstracích proti Putinovi zatkla přes 300 lidí včetně Navalného"

Post a Comment

Powered by Blogger.