Search

Trump prodloužil dočasnou výjimku z placení cel pro EU o měsíc. S tím ale prodloužil i nejistotu

Spojené státy v noci na úterý oznámily, že s EU, Kanadou a Mexikem jednání o trvalé výjimce prodlužují o „závěrečných“ 30 dní. „Ve všech těchto jednáních se vláda zaměřuje na kvóty, které omezí dovoz, zabrání překládce a ochrání národní bezpečnost,“ uvádí se v prohlášení USA. Prodloužení výjimky bylo oznámeno jen několik hodin před jejím vypršením. Výjimka měla skončit dnes v 6:01 SELČ, upozornila agentura Reuters. 

Kanada a Mexiko nyní jednají s USA o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). S Argentinou, Austrálií a Brazílií se již USA v zásadě dohodly a do měsíce mají být dojednány všechny podrobnosti dohody. A Jižní Korea se dohodla na trvalém osvobození od cel na ocel v rámci jednání o aktualizaci vzájemné obchodní dohody, napsala agentura AP.  Korea totiž souhlasila, že sníží dodávky ocele do USA z loňské úrovně o zhruba 30 procent. Cla na hliník však stále platí i pro Koreu.

EU, Kanada a Mexiko kvóty stále odmítají

„Evropská unie dává trvale najevo ochotu diskutovat o aktuálních otázkách vzájemného přístupu na trh, ale dala také najevo, že jako dlouhodobý partner a přítel Spojených států nebude vyjednávat pod tlakem hrozeb. Každý budoucí transatlantický pracovní program musí být vyvážený a vzájemně výhodný,“ upozornila v prohlášení EK.

Komise nyní vzala rozhodnutí USA „na vědomí“ s tím, že krok jen prodlužuje nejistotu na trhu a už nyní ovlivňuje obchodní rozhodování. Opatření proti EU nemohou být podle komise zdůvodňována otázkou americké národní bezpečnosti.

Německo po prodloužení výjimky uvedlo, že očekává trvalé řešení celní otázky. Úřad kancléřky Angely Merkelové sdělil, že Berlín se nyní jako člen EU zapojí do diskuze o tom, jak v jednání pokračovat. „Transatlantické ekonomické vztahy mají obrovský význam pro obě strany. Ani EU a ani USA tak nemohou mít zájem na vyhrocování svých obchodních vztahů,“ uvedlo kancléřství s tím, že naopak obě strany z prohloubení obchodní spolupráce budou těžit. 

Komisařka EU pro obchod Cecilia Malmströmová byla v minulých týdnech opakovaně v kontaktu s americkým ministrem obchodu Wilburem Rossem a tyto diskuse budou podle EK pokračovat. Oba politici spolu naposledy hovořili telefonicky v pondělí, minulý týden také ve Washingtonu s Trumpem jednala osobně nejen Merkelová, ale také francouzský prezident Emmanuel Macron.

Evropská komise úterý připomněla, že Evropa není zdrojem nadměrné kapacity v produkci ocele a hliníků. „EU se naopak v posledních měsících na nejrůznějších úrovních zapojovala spolu s USA a dalšími partnery do snah najít řešení této otázky,“ dodala EK.

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/2466328-trump-prodlouzil-docasnou-vyjimku-z-placeni-cel-pro-eu-o-mesic

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Trump prodloužil dočasnou výjimku z placení cel pro EU o měsíc. S tím ale prodloužil i nejistotu"

Post a Comment

Powered by Blogger.