Search

Trump prodloužil dočasnou výjimku z placení cel pro EU o měsíc. S tím ale prodloužil i nejistotu

Spojené státy v noci na úterý oznámily, že s EU, Kanadou a Mexikem jednání o trvalé výjimce prodlužují o „závěrečných“ 30 dní. „Ve všech těchto jednáních se vláda zaměřuje na kvóty, které omezí dovoz, zabrání překládce a ochrání národní bezpečnost,“ uvádí se v prohlášení USA. Prodloužení výjimky bylo oznámeno jen několik hodin před jejím vypršením. Výjimka měla skončit dnes v 6:01 SELČ, upozornila agentura Reuters. 

Kanada a Mexiko nyní jednají s USA o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). S Argentinou, Austrálií a Brazílií se již USA v zásadě dohodly a do měsíce mají být dojednány všechny podrobnosti dohody. A Jižní Korea se dohodla na trvalém osvobození od cel na ocel v rámci jednání o aktualizaci vzájemné obchodní dohody, napsala agentura AP.  Korea totiž souhlasila, že sníží dodávky ocele do USA z loňské úrovně o zhruba 30 procent. Cla na hliník však stále platí i pro Koreu.

EU, Kanada a Mexiko kvóty stále odmítají

„Evropská unie dává trvale najevo ochotu diskutovat o aktuálních otázkách vzájemného přístupu na trh, ale dala také najevo, že jako dlouhodobý partner a přítel Spojených států nebude vyjednávat pod tlakem hrozeb. Každý budoucí transatlantický pracovní program musí být vyvážený a vzájemně výhodný,“ upozornila v prohlášení EK.

Komise nyní vzala rozhodnutí USA „na vědomí“ s tím, že krok jen prodlužuje nejistotu na trhu a už nyní ovlivňuje obchodní rozhodování. Opatření proti EU nemohou být podle komise zdůvodňována otázkou americké národní bezpečnosti.

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/2466328-trump-prodlouzil-docasnou-vyjimku-z-placeni-cel-pro-eu-o-mesic

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Trump prodloužil dočasnou výjimku z placení cel pro EU o měsíc. S tím ale prodloužil i nejistotu"

Post a Comment

Powered by Blogger.