Search

Brexshit. Londýn ochromila obří demonstrace za nové referendum, zněla i vulgární hesla

Dnešní demonstraci uspořádalo hnutí People's Vote, sdružující vícero proevropských spolků, včetně sdružení zastupujícího 3,7 milionu Evropanů žijících v Británii. Tisíce aktivistů z různých končin království přivezlo do hlavního města 150 autobusů. Akci podpořil mimo jiné londýnský starosta Sadiq Khan, který k manifestantům promluvil na prostranství u parlamentu - stejně jako labouristický poslanec Chuka Ummuna nebo šéf liberálních demokratů Vince Cable.

Khan v rozhovoru pro stanici BBC řekl, že řešením, které je teď na stole, je buď špatná dohoda o brexitu nebo dohoda žádná. "To je na hony vzdálené tomu, co nám před dvěma a půl lety slíbili," řekl londýnský starosta.

Pro mladé Brity, kteří se referenda v roce 2016 nezúčastnili, byl podle něj dnešní protest pochodem za lepší budoucnost. "Nedovedu si představit nic demokratičtějšího, nic více britského, než je důvěra v úsudek britského lidu," řekl Khan.

zdroj: YouTube

Demonstrantům zaslala videoposelství skotská první ministryně Nicola Sturgeonová. "Konzervativní vláda vede jednání (s EU) chaoticky, amatérsky a ostudně. Premiérka (Theresa Mayová) se snaží Británii zastrašit a usmažit na pánvi. Je to skandál a nesmíme to dopustit," prohlásila Sturgeonová.

Masový průvod lidí žádajících druhé referendum ochromil dopravu v centru britské metropole. Některé stanice metra musely být kvůli návalu lidí uzavřeny, v ulicích vyhrávaly kapely, lidé procházeli ulicemi zabaleni do vlajek Evropské unie. Nad hlavami demonstrantů byly stovky transparentů, z nichž některé byly podle Daily Mirror značně agresivní nebo i vulgární.

Jedna demonstrantka nesla nad hlavou nápis "Brexcrement", jiná "Brexshit". Na zaníceného stoupence brexitu Nigela Farage mířil nápis "Rasistické zadky by měly zůstat ve Farageových kalhotách".

Psali jsme:

"Na takový brexit by byl Hitler pyšný," stálo na dalším transparentu a písmeno "x" bylo ve slově brexit nahrazeno hákovým křížem. Čtyři desítky lidí nesly gigantický transparent "Zastavte toryovský brexit" odkazující na podporu odchodu z EU, kterou vyjadřují poslanci vládních konzervativců. Nápis byl doplněn slovy "Svobodu pohybu pro všechny".

Pochod byl mimo jiné součástí kampaně #WriteThisWrong, během níž mají odpůrci brexitu rozeslat 100.000 pohlednic s nápisem "Brexi je hovadina, celý proces jde špatně a půjde ještě hůř". Lidé jsou vyzýváni, aby pohlednice zasílali svým poslancům.

Britové si odhlasovali odchod z EU většinou 52 procent hlasů v referendu v červnu 2016. Britská premiérka Theresa Mayová zopakování plebiscitu odmítá. "Druhé referendum nebude. Lidé hlasovali," prohlásila ve středu a zdůraznila, že je odhodlaná výsledky hlasování uvést do praxe.

Organizátoři dnešní demonstrace tvrdí, že by Britové před dvěma lety hlasovali jinak, kdyby byli pravdivě informováni. "Myslím, že lidé byli uvedeni v omyl v mnoha ohledech," řekl agentuře AFP podnikatel Peter Hancock. "Chceme zůstat v Evropě. Nevidíme žádné výhody z odchodu," dodala jeho žena Julie, upoutaná na invalidní vozík.

Let's block ads! (Why?)

https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/237972-brexshit-londyn-ochromila-obri-demonstrace-za-nove-referendum-znela-i-vulgarni-hesla/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Brexshit. Londýn ochromila obří demonstrace za nové referendum, zněla i vulgární hesla"

Post a Comment

Powered by Blogger.