Search

Erdogan: Vražda novináře byla naplánovaná. Saúdové odmontovali z konzulátu kamery

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan v úterý na půdě parlamentu zveřejní první detaily ohledně vyšetřování vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan na půdě parlamentu hovoří o vyšetřování vraždy novináře Džamála Chášukdžího.

Podle Erdoğana byla "vražda novináře dopředu naplánovaná". Do akce se zapojily dva saúdskoarabské týmy. Jeden z nich přiletěl do Istanbulu den před novinářovým zmizením. Tři muži také dopředu prozkoumali les u Istanbulu, prohlásil turecký prezident.

Na konzulátu pak Saúdové, mezi kterými byli i vysocí vojenští představitelé, odstranili kamery a připravili se na Chášukdžího příchod.

Turecký prezident přednesl poslancům rekonstrukci případu. Potvrdil, že do akce se zapojilo patnáct mužů ze Saúdské Arábie a potvrdil také informaci o tom, že jeden z nich se později za Chášukdžího přestrojil, aby zamazal stopy.

"Turecké úřady zvažují kvůli vraždě diplomatické kroky," upozornil Erdogan. Vyšetřovatelé v souvislosti s vraždou zatkli osmnáct podezřelých. Podle prezidenta je Turecko odhodlané případ vyšetřit všemi dostupnými prostředky. "Je důležité, že Saúdská Arábie přiznala, že byl Chášukdží zavražděn," narazil Erdogan na to, že Rijád byl dlouho ochotný pouze připustit, že novinář na půdě konzulátu zemřel, a to během potyčky.

Úřady až doposud žádné okolnosti vyšetřování nesdělily. Ankara přiznala, že informace z případu nesdílela s vládou žádné jiné země.

Do Turecka míří šéfka CIA

Podle amerických médií kvůli vraždě saúdskoarabského novináře v pondělí do Turecka odletěla ředitelka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspelová.

Chášukdží žil v exilu a západní země tlačí na Saúdskou Arábii i Turecko, aby jeho vraždu objasnily. Americký prezident Donald Trump se začátkem týdne nechal slyšet, že se v Turecku pokusí sehnat informace tajné služby. "Nejsem spokojený s tím, co jsem (od Saúdů) slyšel," řekl novinářům.

Saúdský novinář a kritik režimu korunního prince Mohameda bin Salmána Džamál Chášukdží zmizel 2.října na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu, kam si šel vyřídit dokumenty nutné k plánované svatbě. Jeho tělo se doposud nepodařilo najít. Jeho smrt má na svědomí zřejmě skupina patnácti Saúdů, kteří do Turecka přiletěli v ten samý den vládními letouny a za několik hodin zase odletěli. Podle tureckých médií mají muži vazby na korunního prince a saúdské tajné služby.

Průběžně aktualizujeme.

Video: Kamerové záběry zachycují novináře Chásukdžího s manželkou při odchodu do konzulátu pár hodin před smrtí

Kamerové záběry zachycují novináře Chásukdžího s manželkou při odchodu do konzulátu pár hodin před smrtí | Video: Reuters |  01:51

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/do-turecka-odletela-sefka-cia-ankara-dela-prubeh-vysetrovani/r~641fbd32d69e11e8b3e20cc47ab5f122/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Erdogan: Vražda novináře byla naplánovaná. Saúdové odmontovali z konzulátu kamery"

Post a Comment

Powered by Blogger.