Search

Na ambasádě Vatikánu našli lidské kosti. Mohly patřit záhadně zmizelým dívkám

Při rekonstrukci ambasády Vatikánu v Římě se našly lidské kosti. Podle italských médií mohou patřit dvěma dívkám, které sloužily papeži Janu Pavlu II. a v roce 1983 záhadně zmizely. Objev tak přináší nové poznatky v jedné z největších kriminálních záhad Vatikánu moderní doby. Celý případ halí rouška tajemství, podle některých verzí souvisel dokonce s atentátem na Jana Pavla II.

Rodiny dívek Emanuely Orlandiové a Mirelly Gregoriové požadují důkladné vyšetřování. „Budeme po římském prokurátorovi a Svatém stolci požadovat vysvětlení, jak byly kosti nalezeny a jakou mají spojitost se zmizením dívek,“ uvedla právnička obou rodin Laura Sgro pro agenturu AFP. 

„Prohlášení, které Svatý stolec vydal, nám těžko poskytne bližší informace,“ dodala právnička. Rodiny více uvést nechtěly, dokud nebudou provedeny testy DNA.

Vatikán totiž pouze prohlásil, že byly objeveny lidské kosterní pozůstatky, souvislost s pohřešovanými ale nezmínil. Případ po desetiletí ostře sledovala italská média, za důkladné vyšetřování proběhlo i několik demonstrací.

Únos a vydírání

Dívky do služeb Vatikánu nastoupily ještě jako nezletilé. Každá z nich se ztratila zvlášť.

Emanuela byla dcera člena vatikánské policie, spatřena byla naposledy 22. června 1983, když odcházela z hodin klavíru. Spekulovalo se, že 15leté děvče unesl organizovaný gang, aby mohl Vatikán vydírat a požadovat výkupné.

Podle jedné z teorií měl gang jako výkupné požadovat propuštění tureckého zločince jménem Mehmet Ali Agca, který se v roce 1981 pokusil o atentát na Jana Pavla II. To se však nepotvrdilo.

Za objasnění případu dlouhá léta bojoval bratr ztracené dívky Pietro Orlandi. Vatikán obvinil z mlčení a dokonce i ze spoluviny.

Druhá dívka Mirella se jako 16letá ztratila podobně 40 dní předtím. Vyšetřovatelé ale nikdy nepotvrdili, že oba případy spolu souvisejí.

Vyšetřování bylo v roce 1997 uzavřeno, policie ale musela případ později znovu otevřít. Po deseti letech se k únosu Emanuely přiznal muž jménem De Pedis. Dívku prý unesl a zavraždil na příkaz vatikánské banky. Její tělo mělo být pohřbeno v jedné z vatikánských hrobek. 

Prozkoumali stovky těl

Objevily se i zprávy, že Emanuela měla být vězněna v podzemním úkrytu jednoho domu v zóně Gianicolense a později zavražděna. Její ostatky měly být vhozeny do betonu. 

Vyšetřovatelé rozjeli rozsáhlé pátrání a prozkoumali stovky těl. Její ostatky ale nenašli.

V roce 2012 se v případu objevily nové okolnosti. Z únosu byl podezříván šéf místní mafie Enrico De Pedis, který byl v té době již mrtev a byl pochován v Římě. Kriminalisté otevřeli jeho hrobku a zkoumali jeho ostatky, vedle něj měla být Emanuela údajně pohřbena. Forenzní experti prověřili 400 těl, testy DNA ale nic takového nepotvrdili. Emanuele by dnes bylo 50 let. 

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/na-ambasade-vatikanu-v-rime-se-nasly-lidske-kosti-mohly-patrit-zmizelym-divkam-20181031.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Na ambasádě Vatikánu našli lidské kosti. Mohly patřit záhadně zmizelým dívkám"

Post a Comment

Powered by Blogger.