Search

Obvinění z vraždy Kuciaka měli chystat i likvidaci exministra Lipšice

Čtveřice obviněných z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se měla domlouvat také na likvidaci bývalého ministra vnitra a advokáta Daniela Lipšice a nejmenovaného elitního prokurátora. V pátek to uvedla televize Markíza.  

dnes 22:24 2

SDÍLEJ:

Zoltán Andrusko, jeden z obviněných, začal ve vězení spolupracovat s vyšetřovateli. Nyní podle televize Markíza vypověděl, že čtveřice zvažovala likvidaci dalších dvou lidí – bývalého ministra vnitra Daniela Lipšice a nejmenovaného elitního prokurátora.

Podle informací Denníku N mělo jít o prokurátora Úřadu speciální prokuratury Maroše Žilinky. Ten patří k prokurátorům, kteří výrazně pomohli s vyšetřováním případů kontroverzního slovenského podnikatele Mariana Kočnera.

Lipšic ani Žilinka nechtěli informace televize Markíza komentovat. Lipšic, který je v současnosti právním zástupcem Kuciakovy rodiny, však připustil, že je v kontaktu s orgány činnými v trestním řízení. „S vyšetřovateli a prokurátory průběžně komunikujeme, ale tuto komunikaci si nechám pro sebe a nebudu ji zveřejňovat.

Již na začátku října portál Aktuality.sk informoval, že minimálně dva obvinění z vraždy Jána Kuciaka měli plánovat i vraždu prokurátora Petra Šufliarského. Jak ale upozorňuje deník Sme, sám Šufliarský později požádal média, aby nezveřejňovaly informace o údajné přípravě jeho vraždy.

Kuciakova vražda

V případě vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové policie zadržela a obvinila čtyři lidi. Za objednavatelku vraždy byla označena Alena Zsuzsová, zprostředkovatele Zoltán Andruskó, střelce Tomáš Szabó a řidiče jeho bratranec Miroslav Marček.

Andruskó ale za hlavního objednavatele vraždy později označil podnikatele Mariana Kočnera. Kontroverzní podnikatel, který na sebe poprvé výrazněji přitáhl pozornost v roce 1998, kdy se pomocí pochybné bezpečnostní služby pokusil ovládnout komerční televizi Markíza, je momentálně ve vězení kvůli falšování směnek v hodnotě 69 milionů eur (1,78 miliardy korun).

Právě Kočner byl v roce 2017 jedním z hlavních témat Kuciakových článků. Podle Denníku N se 23 z 52 textů, které novinář napsal od začátku minulého roku, zabývá kontroverzním slovenským podnikatelem.

Mimo jiné psal i o tom, že Kočnerovy firmy připravily stát o miliony eur na daních z přidané hodnoty. Krátce poté Kočner Kuciakovi veřejně vyhrožoval. Ten na podnikatele následně podal trestní oznámení, policie ale případ odložila s tím, že se nejedná o trestný čin ani přestupek.

Autor: Tereza Polaczyková

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/obvineni-z-vrazdy-kuciaka-udajne-chystali-i-likvidaci-exministra-a-prokuratora-20181026.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Obvinění z vraždy Kuciaka měli chystat i likvidaci exministra Lipšice"

Post a Comment

Powered by Blogger.