Search

Opravené Národní muzeum je otevřeno, Zeman kritizoval pražskou architekturu

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

„Jedná se o nejsložitější a největší stavbu moderní České republiky. Budova prošla kompletní rekonstrukcí včetně technologií, rozvodů i výtahů, protože byla v havarijní stavu. Je to národní kulturní památka a potkávají se zde desítky profesí,“ řekl ředitel muzea Michal Lukeš.

Fotogalerie

Oslavy 100. výročí vzniku Československa

Slavnostní otevření v Pantheonu Národního muzea zahájila slovenská a česká hymna. Dorazil prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a jeho slovenský kolega Peter Pellegrini. „Popřál bych dalších sto let svobody, demokracie, jednoty a dobré nálady,“ řekl při příchodu Babiš. Vyzval prezidenta Zemana, aby řediteli Lukešovi dal příští rok za rekonstrukci státní vyznamenání.

Poté dostal slovo Miloš Zeman, podle něhož jsme zatím na předky nenavázali, co se týká architektury. V Praze se od listopadu 1989 nestaví krásné budovy, šanci mají dostat moderní architekti, lze shrnout projev prezidenta, jehož při příchodu k řečnickému pultíku nerozhodil ani ojedinělý výkřik z davu „Hanba prezidentovi, který lže“.

„Chtěl bych ke století už samostatného Slovenska a samostatného Česka, aby se oběma našim národům dařilo, abychom si pamatovali naši společnou historii, ale už nežili jen z historie a nenechali se vtáhnout do těžkých diskusí, kdo hrál jakou úlohu a na úkor koho. Historie je za námi, byla dobrá, díky událostem z roku 1918 dnes mohou Češi i Slováci žít ve svých úspěšných zemích a chci jen popřát Čechům a Slovákům ,aby nadále žili v zemích, kde vládne mír a které tak ekonomicky prosperují, jak prosperují v tomto,“ uvedl slovenský premiér Peter Pellegrini.

Kardinál Dominik Duka vyjádřil přání, aby si lidé více vážili hodnot, na kterých Československo vzniklo. Mezi hosty je i dosluhující pražská primátorka Adriana Krnáčová, bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, bývalý prezidentský kandidát a nově zvolený senátor Jiří Drahoš, ředitelé státních kulturních institucí a další lidé z ministerstev.

Otevření opraveného Národního muzea je jedním z vrcholů oslav 100 let republiky. K vidění bude také i videomapping, projekce přímo na historickou budovu, která nabídne průřez československými dějinami. Na Václavské náměstí, kde se také konají vzpomínkové koncerty, zamířila řada lidí. Policie musela z bezpečnostních důvodů pro auta zcela uzavřít jeho horní část.

Oslavy vzniku Československa

„Vzhledem k tomu, že koncert je plánován až do večerních hodin a počet účastníků stále narůstá, zatím nepředpokládáme obnovení provozu,“ řekla iDNES.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová. Na místě jsou strážníci, kteří v případě potřeby poradí řidičům s objízdnými trasami.

Podle Zoulové je možné, že bude na krátkou dobu uzavřena i magistrála, ale konkrétní čas se bude odvíjet od opatření souvisejících se slavnostním otevřením muzea. „Očekáváme účast VIP hostů a zahraničních hostů, vše se bude odvíjet od bezpečnosti těchto chráněných osob,“ dodala mluvčí.

V neděli od 10 hodin dopoledne může muzeum opět navštívit veřejnost. Do konce roku přitom bude vstup zcela zdarma, otevřeno bude denně.

Podle Lukeše je opravená budova koncipována tak, aby stoprocentně sloužila návštěvníkům. Zkolaudována by měla být do února 2019, poté by měly do muzea přibýt další expozice.

„Nejsou zde žádné kanceláře, depozitáře ani administrativní zázemí. Až všechno dokončíme, bude mít budova o třicet procent výstavní plochy navíc,“ doplnil ředitel.

Lidem bude zpřístupněno jedno z nádvoří muzea, kde má být kavárna a knihkupectví. Nově také návštěvníci projdou tunelem z historické budovy muzea do budovy nové. Budova neměla také žádné výtahy, nyní jich má několik.

K 100. výročí vzniku Československa je připravena výstava, která mapuje nejen všechny klíčové okamžiky bouřlivého 20. století v Československu, ale i konkrétní osudy tehdejších obyčejných lidí a jejich životů.

V rámci výstavy budou k vidění i vzácné dokumenty z Francie, které stály u zrodu Československé republiky, a dále třeba i Mnichovská dohoda nebo jedna z největších existujících vlajek České republiky, která byla nesena v pohřebním průvodu prezidenta Václava Havla.

Ke zhlédnutí bude také unikátní expozice věnovaná výročí 200 let od vzniku muzea. První stálá expozice by mohla být v muzeu instalována v průběhu roku 2019.

27.října 2018 v 12:29, příspěvek archivován: 27.října 2018 v 12:58

Zítra, 28. října v 10 hodin částečně otevíráme Historickou budovu a v ní Česko-slovenskou / Slovensko-českou výstavu a výstavu 2 x 100. Těšíme se na vás https://t.co/Tb8Qz2ffNz

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.idnes.cz/narodni-muzeum-slavnostni-otevreni-historicka-budova-ceskoslovenska-vystava-19y-/domaci.aspx?c=A181027_122135_domaci_amu

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Opravené Národní muzeum je otevřeno, Zeman kritizoval pražskou architekturu"

Post a Comment

Powered by Blogger.