Search

Oslavy výročí: Pieta na Vítkově, vojenská přehlídka v Praze - online přenos

Praha - V Česku vrcholí oslavy 100 let od založení republiky. Politici dopoledne položili věnce při pietním aktu na pražském Vítkově. Prezident Miloš Zeman poté jmenoval na Pražském hradě nové generály. Odpoledne se konala na Evropské třídě v Praze velká vojenská přehlídka. Večer se budou na Hradě předávat státní vyznamenání. Výročí vzniku Československa si lidé připomínají i v mnoha dalších městech a obcích po celém Česku.

Piety u Národního památníku Vítkově se zúčastnili čeští a slovenští politici, včetně prezidentů a premiérů obou zemí, zástupci armády a veteráni. Po společném příchodu hlavy českého státu Miloše Zemana a slovenského prezidenta Andreje Kisky zazněly česká a slovenská hymna. Politici pak za deštivého a chladného počasí k památníku položili věnce.

V poledne Zeman na Pražském hradě jmenoval nové generály. Opět odmítl povýšit ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku a zástupce velitele pozemních sil Petra Procházku. Andrej Babiš přitom nedávno uvedl, že mu Zeman povýšení šéfa BIS slíbil. Dnes nad nejmenováním Koudelky premiér vyslovil lítost. Vyšší generálskou hodnost dnes obdržel například náčelník generálního štábu Aleš Opata nebo policejní prezident Tomáš Tuhý. Celkem bylo povýšeno deset mužů z armády, policie a Vojenského zpravodajství.

Přehlídka vojáků, policistů, hasičů, záchranářů i strážníků v Praze začala po 14:00. Po Evropské třídě pochodovalo víc než 2100 lidí včetně zástupců aktivních záloh a některých armád NATO, projely stovky kusů techniky. Zapojení letecké techniky bylo kvůli oblačnému a deštivému počasí omezeno. Přelétla jen stíhací letadla Gripen, která nebyla vidět, a pouze některé z původně plánovaných vrtulníků. Zeman před přehlídkou připomněl boj české armády proti terorismu. Přehlídce přihlížely tisíce lidí. Na čestné tribuně byl spolu s prezidentem přítomen Babiš, slovenský premiér Peter Pellegrini či americký ministr obrany James Mattis.

Kvůli přehlídce musely být dnes v Praze posunuty dvě desítky letů. Žádný ale nebyl zcela zrušen. V silniční dopravě se větší problémy podle policie nevyskytly. Ve stanicích metra na lince A byl ale v závěru přehlídky velký nával cestujících, a situaci navíc zkomplikovalo uzavření stanice Bořislavka kvůli závadě způsobené větším zatížením eskalátorů.

Po přehlídce se Babiš s Mattisem sešli na úřadu vlády. Americký ministr po schůzce vyjádřil hluboký smutek nad ztrátou životů českých vojáků v Afghánistánu v letošním roce. Současně ocenil, jak Česko plní závazky v oblasti mezinárodního míru a bezpečnosti.

Oslavy tradičně ukončí předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Ve Vladislavském sále prezident ocení několik desítek osobností. Již předem avizoval, že in memoriam budou vyznamenání třeba někdejší československý premiér Antonín Švehla, zakladatel a první velitel protinacistické organizace Obrana národa generál Josef Bílý či trojice padlých vojáků z Afghánistánu. Zeman opět na ceremoniál nepozval své odpůrce z řad politiků, rektorů či hejtmanů, což vyvolalo kritiku i od vedení Poslanecké sněmovny.

On-line přenos z druhého dne oslav 100. výročí vzniku ČSR:

Reklama

Let's block ads! (Why?)

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/oslavy-vyroci-pieta-na-vitkove-vojenska-prehlidka-v-praze-online-prenos/1680148

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Oslavy výročí: Pieta na Vítkově, vojenská přehlídka v Praze - online přenos"

Post a Comment

Powered by Blogger.