Search

Palestinci vypálili z Gazy třicet raket, Izrael odpověděl velkým bombardováním

Rakety mířily na jih Izraele na město Sderot a oblast Ša´ar HaNegev. Sirény se rozhoukaly jedenáctkrát. Deset střel zlikvidoval protiraketový systém Iron Dome, dvě dopadly ještě na území pásma Gazy a osmnáct na území Izraele, ale mimo obydlené oblasti. Žádná raketa nikoho nezranila, ale muselo být ošetřeno sedm lidí, kteří utrpěli zranění, když utíkali do krytů.

K raketové palbě se přihlásila radikální skupina Islámský džihád a zdůvodnila ji tím, že nehodlá nečinně přihlížet zabíjení Palestinců.

Výbuch po náletu na město Gaza

Výbuch po náletu na město Gaza

FOTO: Ahmed Zakot, Reuters

Izraelské obranné síly tvrdě odpověděly a zaútočily na osmdesát cílů v oblasti Rafahu a u námořní základny hnutí Hamás západně od města Gaza. Exploze byly slyšet i v palestinském táboře Chán Júnis.

Mluvčí izraelské armády řekl, že do noční letecké akce bylo nasazeno několik desítek letadel. Mezi zasaženými cíli byly dvě dílny, kde radikálové údajně vyráběli zbraně, a budova používaná bezpečnostními oddíly Hamásu: „Armáda použila sílu proti teroristickým aktivitám. Je určena k obraně obyvatel Izraele a bude pokračovat v činech na jejich obranu.“

Vybombardovaný dům v Gaze

Vybombardovaný dům v Gaze

FOTO: Mohammed Salem, Reuters

Náčelník generálního štábu izraelské armády Gadi Eisenkot svolal mimořádnou schůzku bezpečnostních představitelů. Obyvatelům vesnic a měst na jihu bylo doporučeno, aby se neshromažďovali ve velkém počtu venku.

Vojenské křído hnutí Hamás, které pásmo Gazy ovládá, Izraeli pohrozilo. „Jestliže začne kampaň, brigády Kásam jsou připraveny zaútočit na celou okupovanou Palestinu s tisícovkami raket.“ Útokem pohrozil i Islámský džihád: „Jestliže na nás zaútočí sionistický nepřítel, budeme připraveni bitvu. V okupované Palestině není místo, kterých by naše rakety nemohly dosáhnout.“ Zmínil přitom tři typy střel i to, že ve výzbroji jsou ještě další.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/487399-palestinci-vypalili-z-gazy-tricet-raket-izrael-odpovedel-velkym-bombardovanim.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Palestinci vypálili z Gazy třicet raket, Izrael odpověděl velkým bombardováním"

Post a Comment

Powered by Blogger.