Search

Polsko se nevzdá nároku na válečné reparace. Je to otázka pravdy, řekl Duda

Polský prezident Andrzej Duda znovu zdůraznil, že jeho země bude od Německa požadovat válečné reparace. Je to otázka pravdy a odpovědnosti, uvedl Duda v rozhovoru pro nedělní vydání německého deníku Bild.  

dnes 18:55

SDÍLEJ:

Polský prezident Andrzej DudaFoto: ČTK

„Podle mého názoru není otázka placení reparací uzavřenou kapitolou,“ prohlásil polský prezident, který se odvolal na parlamentní zprávu podepsanou Leche Kachyńskim. V ní mimo jiné stojí, že Polsko nikdy nebylo odškodněno za škody, které zemi během druhé světové války způsobily německé jednotky.

V poslední době se Varšava k tématu válečných reparací vrací opakovaně. Německá vláda však tyto požadavky už dříve odmítla s tím, že se Polsko nároků na odškodnění a reparace zřeklo již v roce 1953, upozorňuje německý list Die Welt.

Polsko ale argumentuje tím, že prohlášení polské vlády o zřeknutí se reparací bylo v rozporu s ústavou a bylo učiněno pouze na nátlak Sovětského svazu. Předchozí polské vlády přitom na věc nahlížely stejně jako Němci – kabinet to potvrdil například v roce 2004 a ministerstvo zahraničí znovu v roce 2015.

Oficiální požadavky Varšavy dosud neexistují. Někteří polští ministři však možnou výši válečných reparací odhadují až na 25 bilionů zlotých, v přepočtu tedy přes 152 bilionů korun.

Autor: Tereza Polaczyková

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/polsko-se-nevzda-naroku-na-valecne-reparace-je-to-otazka-pravdy-rekl-duda-20181028.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Polsko se nevzdá nároku na válečné reparace. Je to otázka pravdy, řekl Duda"

Post a Comment

Powered by Blogger.