Search

V USA zadrželi muže podezřelého z rozesílání bomb kritikům Trumpa. Výbušninou hrozil už dřív

WASHINGTON V USA v souvislosti se sérií zásilek s výbušninami adresovaných předním představitelům Demokratické strany zadrželi jednu osobu. Informovala o v pátek na Twitteru mluvčí ministerstva spravedlnosti. Televizní stanice CNN uvedla, že zadrženým je 56letý Cesar Altieri Sayoc. Ten už v minulosti vyhrožoval bombovým útokem.

Podle stanice CNN je zadrženým můžem 56letý Cesar Altieri Sayoc. Vyšetřovatelům podle BBC měly k dopadení pomoct důkazy založené analýze DNA. Se zákonem se potýká již od roku 1990. V roce 2002 vyhrožoval bombovým útokem. Podle dostuných informací byl za tento čin odsozen k roční podmínce. V minulosti se doustil i zločinů spojených s krádežemi, podvody či držení drog.

Podle stanice CNN zadrželi podezřelého muže příslušníci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve městě Plantation na jihu státu Florida. CNN dále uvedla, že muž s bydlištěm ve floridském městě Aventura poblíž Miami má i vazby na New York. Dále uvedla, že příslušníci vyšetřovacích orgánů z místa zatčení podezřelého muže odtáhli dodávku, která možná zadrženému patřila. Její okénka byla polepena samolepkami s fotografiemi Donalda Trumpa nebo nápisem CNN sucks (CNN stojí za houby).

Úřady plánují další podrobnosti k zadržení zveřejnit na tiskové konferenci plánované na 20:30 SELČ.

Podrobnosti ve svém pátečním vystoupení neuvedl ani prezident Trump, který potvrdil zadržení podezřelé osoby, ale nesdělil ani její pohlaví, ani bydliště. „Tyto zastrašující činy jsou opovrženíhodné a nemají v naší zemi místo,“ řekl Trump v Bílém domě.

Policie  zasahuje ve městě Plantation na Floridě.
FBI zajišťuje vůz, který vyšetřuje v souvislosti s bombovými zásilkami.

Americké vyšetřovací orgány od úterka našly už celkem 13 podezřelých zásilek, tři z nich policie zajistila v pátek. Ty byly určeny demokratickému senátorovi ze státu New Jersey Corymu Bookerovi a bývalému řediteli amerických tajných služeb Jamesi Clapperovi. Třináctý balíček určený demokratické senátorce senátorce Kamale Harrisové vyšetřovatelé zkoumají.

Devětačtyřicetiletý Booker, první afroamerický senátor z New Jersey, v roce 2016 aktivně podporoval kampaň Hillary Clintonové, protikandidátky pozdějšího vítěze Donalda Trumpa. Na jednom z předvolebních shromáždění ve Filadelfii tehdy vzbudil pozornost výrokem, že „v Americe láska vždy vítězí nad nenávistí“.

Booker se rovněž angažuje v úsilí o schválení zákona, který by v USA omezil držení střelných zbraní. Podle amerických médií je jedním z možných kandidátů pro prezidentské volby v roce 2020.

Balíček adresovaný redakci CNN

Televize CNN zároveň oznámila, že newyorská policie zkoumá podezřelý balíček na jednom z místních poštovních úřadů. Podle agentury Reuters byl určen bývalému řediteli amerických tajných služeb Jamesi Clapperovi a byl adresován newyorské redakci televize CNN, s níž jako komentátor často spolupracuje.

Clapper je důrazným kritikem prezidenta Donalda Trumpa, jehož mimo jiné obvinil z rozvracení amerického politického systému. V první reakci na výbušnou zásilku Clapper řekl, že „podezřelé balíčky Trumpovy kritiky nezastraší“. I zásilka pro Clappera byla podle FBI podobná předchozím výbušným zařízením.

Balíčky obsahující výbušné zařízení v podobě podomácky vyrobené trubkové bomby v minulých dnech dorazily například na adresy exprezidenta Baracka Obamy, bývalého viceprezidenta Joea Bidena, neúspěšné demokratické kandidátky na prezidenta Hillary Clintonové či bývalého ministra spravedlnosti v Obamově vládě Erika Holdera.

Let's block ads! (Why?)

https://www.lidovky.cz/svet/na-floride-zachytili-jiz-11-podezrely-balicek-adresatem-byl-senator-booker.A181026_152700_ln_zahranici_ele

Bagikan Berita Ini

0 Response to "V USA zadrželi muže podezřelého z rozesílání bomb kritikům Trumpa. Výbušninou hrozil už dřív"

Post a Comment

Powered by Blogger.