Search

Válka USA s Čínou vypukne nejspíš za 15 let, varuje americký generál

„Myslím, že za 15 let, není to nevyhnutelné, ale velice silně pravděpodobné, budeme ve válce s Čínou. Spojené státy totiž nemají kapacitu udělat vše, co je nutné v Evropě, a (současně) se v Tichomoří vypořádat s čínskou hrozbou,“ prohlásil Hodges podle agentury AP. 

Jako důvod konfrontace uvedl „neustálé“ čínské krádeže amerických technologií. Zmínil i rostoucí čínskou kontrolu nad Afrikou i Evropou, kde Peking financuje různé projekty. Deset procent evropských přístavů patří Číně, poznamenal podle listu Der Spiegel

Riziko střetu mezi oběma zeměmi zvyšují i spory v Jihočínském moři, jehož větší část si Čína nárokuje. V oblasti se nedávno málem srazily americká a čínská válečná loď, připomněl Hodges jeden z mnoha příznaků napětí a jeho možné eskalace. 

Generál svou temnou předpověď pronesl na dvoudenním varšavském bezpečnostním fóru, jehož se účastní středoevropští političtí a vojenští experti. 

Hodges nicméně ujistil, že posun amerických geopolitických priorit do Pacifiku neznamená odklon od Evropy. Závazek USA vůči NATO zůstane podle něj „neotřesitelný“. Spojené státy budou v Evropě nadále investovat a posílat tam vojáky, uvedl podle listu The New York Times

Hodges velel silám USA v Evropě v letech 2014 až 2017. Nyní působí ve washingtonském výzkumném ústavu Center for European Policy Analysis. Letos v červenci se v Praze zúčastnil debaty Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. 

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.idnes.cz/usa-cina-eu-armada-valka-diplomacie-d5x-/zahranicni.aspx?c=A181025_113638_zahranicni_luka

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Válka USA s Čínou vypukne nejspíš za 15 let, varuje americký generál"

Post a Comment

Powered by Blogger.