Search

Videomapping na budově Muzea sledovaly tisíce lidí. ZÁZNAM

Zlatým hřebem sobotního programu v Praze byl videomapping na budově Národního muzea. Ten měl začít přesně ve 20 hodin. Ovšem po odpočtu budova Muzea se ponořila do tmy. Projekci se organizátorům podařilo rozjet s několikaminutovým zpožděním.

Projekce připomněla vznik Československa, nacistickou okupaci, komunistický převrat, sovětskou invazi, normalizaci, sametovou revoluci, úspěch hokejistů na Olympijských hrách v Naganu nebo vstup České republiky do Evropské unie.

Videomapping si můžete pustit zde (začátek v čase 26:00):

Zrekonstruovanou budovu Národního muzea otevřeli odpoledne po třech letech. Slavnostní ceremoniál narušil historik Jakub Jareš. "Hanba prezidentovi, který lže! Hanba prezidentovi, který nahrává diktaturám!" zakřičel v pantheonu Národního muzea před projevem prezidenta Miloše Zemana.

"Každý máme úroveň, jakou máme. A někdy tuto úroveň předvádíme i při těch nejméně vhodných příležitostech," reagoval Zeman. Pak pokračoval už s připraveným projevem. V tom chválil práci ředitele Národního muzea Michala Lukeše. Posteskl si, že v Praze nevznikají žádná moderní architektonická díla, zmínil třeba Kaplického knihovnu, a vyzval pražský magistrát, aby do budoucna preferoval moderní architekty.

Při otevření Národního muzea hovořili také předsedové vlád Česka a Slovenska. Český premiér Andrej Babiš ocenil schopnosti obou národů. Zmínil současné české vědce, sportovce a umělce, kteří podle něj patří do "světové extraligy".

Krátce po 17 hodině poté, co Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahrál pro tuto příležitost složenou sinfoniettu Monumenta Bohemica od Aleše Březiny, společně Babiš a jeho slovenský protějšek Peter Pellegrini rozezněli zvon a budovu, jejíž rekonstrukce trvala 42 měsíců a vyšla na 1,8 miliardy, oficiálně otevřeli.
 

Průběh oslav jsme sledovali zde:

On-line reportáž

Oslavy 100 let republiky

20:22

Videomapping zakončily státní hymny České a Slovenské republiky. I přes technické potíže si organizátoři vysloužili bouřlivý potlesk

20:10

Videomapping se znovu rozjel

20:06

Organizátoři videomappingu mají zjevně potíže. Po odpočtu celá budova muzea zhasla...

Do Prahy se sjela řada lidí i na koncerty předních českých umělců. Na Václavském náměstí navázal koncert na Pochod pro republiku, který vedli zástupci Sokolů. Pochod vyrazil v 12:30 od Tyršova domu na Újezdu a dorazil na Václavské náměstí o hodinu později. Na náměstí pak vystoupili Ivan Mládek, Laco Déczi, skupina Slza nebo Ondřej Brzobohatý. Po videomappingu následovalo vystoupení Michala Hrůzy.

115

GALERIE: Česko slaví 100 let republiky

Zdroj: ČTK

Babiš a Macron na Karlově mostě

Hodnocení:

Na mladší publikum byl zaměřený koncert na Staroměstském náměstí. Vystoupili na něm Ewa Farná, rapper Kapitán Demo, Celeste Buckingham, hiphopová trojice PSH a následně Majk Spirit.

Na Hradčanském náměstí složili v 11 hodin slavnostní přísahu příslušníci Armády, Policie ČR a Hasičského záchranného sboru.

Výročí vzniku Československa přilákalo také řadu evropských státníků. Pro ty, kteří byli v Praze už od soboty, pořádal Andrej Babiš ve 13 hodin slavnostní oběd v Kramářově vile. Kromě českého premiéra se jej zúčastnili premiéři Slovenska, Polska a Lucemburka, místopředsedové vlády Chorvatska a Slovenska a ministr zahraničí Rumunska.

Co všechno nás čeká o víkendu? Podívejte se v reportáži:

Let's block ads! (Why?)

http://tn.nova.cz/clanek/videomapping-koncerty-a-otevreni-muzea-cesko-slavi-100-let.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Videomapping na budově Muzea sledovaly tisíce lidí. ZÁZNAM"

Post a Comment

Powered by Blogger.