Search

ŽIVĚ: Kdo dostane státní vyznamenání? Zeman má projev ve Vladislavském sále

Praha Oslavy, jaké Česká republika nezažila. Tak se bude vzpomínat na nadcházející dny. Vznik nezávislého státu v roce 1918 si země připomněla stovkami akcí, setkání a ceremoniálů. Vrchol oslav začal ve 20 hodin ve Vladislavském sále na Pražském hradě předáním státních vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě.

Na Hradě se v neděli ladily poslední detaily udílení státních vyznamenání. „Do Vladislavského sálu bude vůbec poprvé přinesena a tam vystavena původní osobní šavle Milana Rastislava Štefánika, spoluzakladatele Československa, kterou obdržel na sklonku roku 1918 od československých legionářů,“ prozradil v pátek LN Vladimír Kruliš, ředitel odboru hradního protokolu.

Prezident Miloš Zeman pozval na nedělní ceremoniál spojený s udělováním vyznamenání jen část politiků a osobností veřejného života. To vyvolalo nelibost u představitelů obou komor parlamentu. Politika po roce 1918 však nebyla jiná. „Základní věci, které vidíme kolem sebe, včetně hádek, soubojů, nevraživosti, mnohdy nevybíravé, to nacházíme i tehdy,“ poznamenal v rozhovoru pro LN Richard Vašek, historik Masarykova ústavu Akademie věd.

Na ceremioniál bylo pozváno na tři tisíce lidí. Přesto se i do slavnostního dění vmísí politické rozmíšky – řada osobností včetně většiny rektorů na Hrad nedorazila.

Jaká vyznamenání večer udělí Zeman? Připomeňte si všechny čtyři typy ocenění

Ve středu však učinil Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, smířlivé gesto. Nechce společnost rozdělovat na „my“ a „oni“, takže se na hradní oslavy chystal přijít.

Svou účast již dříve potvrdil i Vojtěch Petráček, jenž vede České vysoké učení technické, a Alois Nečas z Veterinární a farmaceutické univerzity. Nicméně většina zástupců veřejných vysokých škol na Hrad nedorazí. „Ne, pozvánku jsem nedostal,“ řekl včera LN Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity, jenž se nově stal i senátorem (v klubu STAN).

Právě jeho nepozváním, jak v říjnu 2013 zjistila Česká pozice, začaly Zemanovy půtky s akademiky. Většina rektorů se proto kolegiálně přestala oslav účastnit a mířila raději k sochám TGM.

Rektoři nejsou jedinou skupinou, kterou vede dělicí čára mezi pozvanými a nepozvanými hosty na hradní slavnost k 28. říjnu. Kvůli bojkotu některých politiků sepsalo vedení Poslanecké sněmovny dopis, který zaslali prezidentovi.

Jedním z politiků, kteří už avizovali, že na Hrad nepřijdou, ačkoli od prezidentské kanceláře pozvánku dostali, je předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil. Původně chtěl kvůli připomínce národní soudržnosti na akci přijít. To si ale rozmyslel. „Miloš Zeman opět podlehl chuti po malicherných mstách a zneužívání role prezidenta, a proto ze solidarity s nepozvanými osobnostmi pozvání nevyužiji,“ napsal na Twitter.

Prezident Miloš Zeman letos u příležitosti 28. října vyznamená velitele protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josefa Bílého in memoriam, dále pak také bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou, slovenského podnikatele Pavola Krúpu a někdejší novinářku Janu Lorencovou, které charakterizoval jako bojovníky proti „ekonomickým zmrdům“.

Řád bílého lva se letos Zeman chystá udělit také někdejšímu československému premiérovi Antonínu Švehlovi. Už dříve prezident prozradil, že státní vyznamenání udělí při 100. výročí vzniku Československa také zpěváku Michalu Davidovi či učitelce mateřské školy z Jívové na Olomoucku Darině Nešporové za záchranu života předškoláků při loňské dopravní nehodě na Olomoucku.

Některým z řádů či medailí vyznamená Zeman také trojici českých vojáků, kteří padli na začátku srpna při sebevražedném útoku v Afghánistánu. Vyznamenání od něj dostane i dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká, která je v neděli zahraničí a účast na ceremoniálu předem odmítla.

Zeman ve Vladislavském sále ocení nejvyšším stupněm Řádu bílého lva i tři generály z období první republiky Stanislava Čečka, Karla Husárka a Josefa Bílého.

Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především na slavnostním večeru 28. října na Pražském hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.

Let's block ads! (Why?)

https://www.lidovky.cz/domov/zive-kdo-dostane-statni-vyznamenani-zacina-slavnostni-ceremonial-na-hrade.A181028_170520_ln_domov_pev

Bagikan Berita Ini

0 Response to "ŽIVĚ: Kdo dostane státní vyznamenání? Zeman má projev ve Vladislavském sále"

Post a Comment

Powered by Blogger.