Search

ŽIVĚ: Oficiální oslavy zahájila pieta na Vítkově. Kvůli dešti bude odpolední přehlídka bez letadel

Položením květin a věnců u hrobu neznámého vojína pak politici, ale i církevní a vojenští představitelé a veteráni společně uctili památku padlých vojáků. Akt ukončila slavnostní salva a Večerka.

Pietu nicméně skrápěl déšť. Historické prapory proto musely být obaleny igelitem a shromáždění lemovaly deštníky. 

Prezident jmenoval generály, šéf BIS mezi nimi není

Poté, co uctil padlé, zamířil prezident Miloš Zeman na Pražský hrad, kde jmenoval nové armádní či policejní generály. Vláda navrhla povýšit dvanáct mužů. Hlava státu však nejmenovala všechny navržené lidi.

Již podruhé pominul návrhy na povýšení ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky a zástupce velitele armádních pozemních sil Petr Procházka.

Do hodností generálmajora však Miloš Zeman povýšil velitele vzdušných sil Petra Hromka i pozemních sil Josefa Kopeckého, brigádními generály pak nově jsou zástupce velitele vzdušných sil Petr Lanči, zástupce ředitele sekce podpory ministerstva obrany Jaroslav Schön a René Nábělek a Radek Horáček z Vojenského zpravodajství. Povýšení do vyšších generálních hodností se dočkali i policejní prezident Tomáš Tuhý nebo náčelník armádního generálního štábu Aleš Opata. Z něj je nyní armádní generál.

Povýšení šéfa kontrarozvědky navrhovala vláda již na jaře, prezident jí nevyhověl. Premiér Andrej Babiš přitom v Otázkách Václava Moravce uvedl, že mu prezident povýšení Koudelky k 28. říjnu slíbil. Michal Koudelka poté, co jej prezident opět opomně, uvedl, že si velmi váží toho, že byl již podruhé navržen do generálské hodnosti, rozhodnutí hlavy státu však nechtěl komentovat.

Při slavnostním shromáždění kritizoval Klaus EU

Na vítkovský pietní akt navázalo slavnostní shromáždění v nitru Národního památníku. Vystoupil na něm bývalý prezident republiky Václav Klaus s pojevem, ve kterém se zaměřil především na kritiku Evropské unie, kterou srovnal s Rakouskem-Uherskem.

„Jsme účastníky nahrazování plodné a produktivní spolupráce členských států procesem unifikace Evropy, který omezuje suverenitu a postavení jednotlivých evropských států, zejména těch malých. Znovu se po nás pod nejrůznějšími záminkami chce, abychom se vzdávali rozhodování o významné části našich životů na základě velmi problematické hypotézy, že nám bude lépe než my sami sobě vládnou historické zátěže a národní příslušnosti zbavená nadnárodní byrokracie a její profesionální experti,“ řekl.

Kromě Václava Klause vystoupili s projevy také předseda Hlávkovy nadace Václav Pavlíček, ředitel vítkovského památníku Marek Junek či předseda Svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Přehlídku komplikuje počasí

Jednou z hlavních oficiálních akcí k výročí vzniku republiky je velká přehlídka, které se kromě vojáků zúčastní i policisté, hasiči, záchranáři, celníci a strážníci. Po Evropské třídě bude pochodovat přes 2100 lidí a projede po ní 236 kusů techniky. Lidé uvidí techniku, kterou mají české ozbrojené složky a integrovaný záchranný systém k dispozici.

Přehlídku měly doprovodit i přelety strojů vzdušných sil České i Slovenské republiky. Kvůli počasí však hrozí, že poletí pouze stíhačky Gripen českých vzdušných sil a vrtulníky. S podobnou komplikací se armáda potýkala i při předchozí přehlídce před deseti lety, kdy si kvůli nízké oblačnosti mohli diváci přehlídky vychutnat pouze zvuk letadel.

Na přehlídku bylo pozváno asi 1500 hostů, zúčastní se jí kromě Zemana, členů české vlády či slovenských představitelů i americký ministr obrany James Mattis. Odpoledne s ním pak bude jednat premiér Andrej Babiš (ANO). 

Pozor na uzavírky

Kvůli přehlídce čekají řidiče po téměř celý den uzavírky několika ulic v Praze 1, 6 a 7. Rovněž Letiště Václava Havla bude od 13:30 do 15:00 uzavřeno pro všechny odlety a přistání. Omezení se dotkne asi 24 letů. Dopravu omezí i další akce, třeba v centru Prahy od podvečera videomapping na budovu Národního divadla nebo ohňostroj. Podrobné informace o omezeních najdou lidé na webu magistrátu a stránkách dopravního podniku.

Oslavy tradičně ukončí předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Ve Vladislavském sále prezident ocení několik desítek osobností. Již předem avizoval, že in memoriam budou vyznamenání třeba někdejší československý premiér Antonín Švehla, zakladatel a první velitel protinacistické organizace Obrana národa generál Josef Bílý či trojice padlých vojáků z Afghánistánu. Zeman opět na ceremoniál nepozval své odpůrce z řad politiků, rektorů či hejtmanů, což vyvolalo kritiku i od vedení Poslanecké sněmovny.

Na dejvickém nádraží je až do 18. listopadu legionářský vlak

Jubileum státu ale neprovázejí jen akce spojené s účastí nejvyšších ústavních činitelů, ale i řada dalších událostí načasovaných právě na 28. říjen 2018. Patří k nim otevření rekonstruované budovy Národního muzea v Praze veřejnosti. Výročí republiky oslavili i v mnoha dalších městech. V Liberci zasadili lípu ke sto letům založení Československa, v Karlových Varech položili představitelé města květiny k soše Tomáše Garriguea Masaryka, v Lounech pak novou Masarykovu sochu odhalili.

Stoleté výročí si připomínají i železničáři. Na dejvickém nádraží v Praze je možné prohlédnout si repliku vlaku, kterým se přepravovali českoslovenští legionáři v Rusku za první světové války a po jejím skončení.

Ve vagonech takzvaného Legiovlaku čeká na návštěvníky věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a fotografie dokumentující historii československých zahraničních vojsk. Vstup do expozice je zdarma.

Na železnici připomněla výročí také jízda historického vlaku z Prahy přes Beroun, Křivoklát a Rakovník do Lužné. Z Lužné pojede jiný historický vlak do Stochova. Tamní nádraží je nejblíže od Lán.

Na lánském hřbitově pak proběhly ještě dvě piety. Při první položili věnce na hrob Tomáše Garriguea Masaryka mimo jiné zástupci Kanceláře prezidenta republiky, před polednem pak zamířil na lánský hřbitov také slovenský prezident Andrej Kiska.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2635178-desitky-akci-pripomenou-vyroci-vzniku-ceskoslovenska

Bagikan Berita Ini

0 Response to "ŽIVĚ: Oficiální oslavy zahájila pieta na Vítkově. Kvůli dešti bude odpolední přehlídka bez letadel"

Post a Comment

Powered by Blogger.