Search

Donald Trump označil výsledky voleb za skvělé. Vyzval demokraty ke spolupráci

„Včerejšek byl neuvěřitelným dnem. Dokázali jsme posílit v Senátu a dokázali jsme překonat očekávání, co se týče dolní komory. A to navzdory tomu, že demokraté měli na své straně média a velmi bohaté sponzory,“ zhodnotil prezident Trump výsledek úterních voleb na tiskové konferenci.

Trump připomněl, že v posledních dnech podpořil jedenáct kandidátů, z nichž celkem devět uspělo. Ocenil rovněž spolupráci s šéfem republikánských senátorů Mitchem McConnellem.

Prezident zároveň zdůraznil, že řada republikánských kandidátů jeho podporu odmítla. „To jsou boje, které jsme mohli vyhrát. Ale tito kandidáti se rozhodli, že nebudou stát za tím, co prosazujeme. Jenže pro mnoho lidí to bylo zřejmě důležité,“ prohlásil prezident. Už dříve na Twitteru napsal, že ti, kteří s ním v kampani nespolupracovali, „říkají na shledanou!“.

Výsledek, kdy republikáni ztratili většinu v dolní komoře, označil prezident za příležitost začít spolupracovat s demokraty. „Mohlo by to být skvělé. Máme hodně společného v oblasti infrastruktury, zdravotnictví a snížení cen léků na recept,“ řekl s tím, že spolupráce by se mohla týkat rovněž oblastí obchodní politiky a ekonomiky. Právě zdravotnictví bylo podle průzkumů pro největší procento Američané ve volbách nejdůležitějším tématem.

Trump vyjádřil také uznání možné budoucí předsedkyni sněmovny Nancy Pelosiové, která podle něj tvrdě pracuje a post v čele komory si zaslouží. Spolupráce bude podle Trumpa možná ale jen v případě, že demokraté nebudou „agresivně napadat jeho administrativu“. Trump varoval před tím, aby demokraté v kongresové komoře zahajovali vyšetřování jeho aktivit, protože by to prý zablokovalo legislativní procesy. Právě to nově nabytá většina v dolní komoře demokratům umožňuje. 

Trump rovněž řekl, že se neobává vyšetřování týmu Roberta Muellera, který se věnuje vměšování Ruska do  prezidentských voleb před dvěma lety. „Nic nezjistili, nic nemají,“ prohlásil prezident s tím, že vyšetřování by mělo skončit, protože je „špatné pro tuto zemi“.  Uvedl rovněž, že by mohl vyhodit všechny členy vyšetřovacího týmu, ale „politicky si to nepřeje“. 

„Jste příšerný člověk,“ řekl Trump reportérovi CNN

Prezidenta rozčílil dotaz reportéra CNN Jima Acosty, proč označuje karavanu migrantů za invazi. „Podle mě to invaze je. Já nechci, aby sem přišli nelegálně. Ano, potřebujeme lidi, naše firmy potřebují lidi. Ale ti musí projít procesem,“ uvedl.

Následně reportéra označil za „příšerného člověka“ a řekl, že „stanice CNN by se měla stydět, že pro ni Acosta pracuje“.  Když se Acosta nechtěl vzdát mikrofonu, nazval jej prezident „neslušným“. 

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2645423-zive-prezident-donald-trump-hodnoti-vysledky-voleb

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Donald Trump označil výsledky voleb za skvělé. Vyzval demokraty ke spolupráci"

Post a Comment

Powered by Blogger.