Search

Jestli Nohavica pojede k Putinovi, Kreml získá užitečného idiota, píše Newsweek

Nohavica sice překládal a interpretoval písně Bulata Okudžavy a Vladimira Vysockého, v jeho písničkách znějí ruské motivy, ale i pro jeho polské fanoušky představuje „obrovské překvapení“, že jej potkala tak „pochybná pocta“, míní autor článku v Newsweek Polska Aleksander Kaczorowski.

Puškinova medaile podle něj není běžné vyznamenání, ale vyznamenané schvaluje osobně Putin, a tak ji mohou získat jen lidé, kteří Putinovu politiku nikdy nekritizovali. [celá zpráva]

Ať už jde o ruskou agresi proti Ukrajině, anebo vraždy či věznění oponentů, novinářů a umělců, jako je třeba ukrajinský režisér Oleh Sencov.

„Medaile pro Nohavicu je nejen výrazem uznání za to, co jako umělec dokázal a čím přispěl ke sblížení Čechů a Rusů. Je to především důkaz síly ruské lobby v Česku. Nohavicův příklad dosvědčuje, že je s to získat pro své cíle nejen přední politiky, ale dokonce i výjimečně populárního umělce,” usoudil Newsweek.

Nohavica se podle něj ocitne v lůně „osvědčených přátel Moskvy”, jako je bývalý český prezident Václav Klaus, „známý opěvovatel Kremlu a nepřítel Evropské unie”.

Prezident republiky Miloš Zeman při projevu ve Vladislavském sále.

Prezident republiky Miloš Zeman při projevu ve Vladislavském sále

FOTO: Právo

Současný prezident Miloš Zeman pak podle časopisu nevynechá žádnou příležitost hájit Rusko na mezinárodní scéně, přičemž se neštítí ani nechutných vtipů, jako byl jeho návrh Putinovi zlikvidovat přítomné novináře.

A nedávná návštěva předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka v Moskvě „není první případ, kdy se čeští vrcholní politici chovají nikoliv jako vůdci členského státu EU a NATO a vlasti Václava Havla, ale jako ruští vazalové ze Střední Asie”.

Cíle ruské lobby

Cílem ruské lobby je podle časopisu nejen zpochybnit věrohodnost České republiky vůči západním partnerům a důvěru Čechů v NATO a EU, ale i získat mnohamiliardový kontrakt na modernizaci jaderných elektráren bez soutěže.

Nohavicu na tuto stranu podle časopisu dostal pocit uraženosti a chuť pomstít se „pražské kavárně” poté, co časopis Respekt zveřejnil důkazy, že Nohavica spolupracoval se Státní bezpečností.

Nohavica má podle Putinova výnosu obdržet Puškinovu medaili za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur. [celá zpráva]

V minulosti stejnou medaili získali i čtyři Poláci a Polky, včetně známého herce Daniela Olbrychského, který byl vyznamenán v roce 2008, tedy také v Putinově éře. Polský tisk tehdy připomínal, že herec hrál v několika ruských filmech či snímcích o Rusku, a to i roli vězně v gulagu, a svého času vyzval na souboj ruského režiséra Nikitu Michalkova (v jehož snímku Lazebník sibiřský si také zahrál) za jeho invektivy kvůli vstupu Polska do NATO.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/kultura/487889-jestli-nohavica-pojede-k-putinovi-kreml-ziska-uzitecneho-idiota-pise-newsweek.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Jestli Nohavica pojede k Putinovi, Kreml získá užitečného idiota, píše Newsweek"

Post a Comment

Powered by Blogger.