Search

Německo zastavilo zbrojní dodávky Rijádu a zakázalo vstup 18 Saúdským Arabům

Vrazi Chášakdžího nutili, aby napsal svému synovi, tvrdí turecký novinář

Turecký list Hürriyet v pondělí napsal, že Chášakdžího těsně před smrtí jeho vrahové nutili, aby napsal zprávu svému synovi, který byl v té době držen v Saúdské Arábii. „Tým, který byl složen z blízkých spolupracovníků korunního prince Muhammada bin Salmána, Chášakdžímu přikázal, aby napsal zprávu svému synovi, jinak bude odvlečen do Saúdské Arábie. Chášakdží to odmítl, což vedlo k roztržce, která skončila tím, že byl uškrcen provazem, anebo udušen pomocí plastového pytle,“ napsal sloupkař deníku Hürriyet Abdulkadir Selvi.

Syn zavražděného novináře Saláh má občanství Saúdské Arábie i Spojených států a nesměl donedávna vycestovat. Po tlaku amerického ministerstva zahraničí mohl opustit Saúdskou Arábii 25. října – den poté, co veřejně přijal kondolenci od korunního prince.

„Má se za to, že 15členné vražedné komando, které přicestovalo do Turecka, Saláha kontaktovalo. Podle jedné z teorií chtěli Chášakdžího přinutit, aby svému synovi poslal zprávu, kterou by po (novinářově) smrti použili jako alibi,“ napsal Selvi.

Tentýž novinář minulý pátek uvedl, že Turecko má více důkazů, mimo jiné další nahrávku, že vražda opozičního novináře ze začátku října byla naplánovaná. Zmiňovaná nahrávka podle Selviho protiřečí klíčovým závěrům saúdskoarabské generální prokuratury. Ta minulý čtvrtek oznámila, že žádá trest smrti pro pět z 11 osob obžalovaných z podílu na vraždě novináře. Podle prokurátora chtěli obžalovaní Chášakdžího původně přesvědčit k návratu do Saúdské Arábie, či ho tam dopravit násilím.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2655812-ministri-zahranici-eu-jednaji-o-vrazde-chasakdziho-podle-petricka-mohlo-dojit-na-sankce

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Německo zastavilo zbrojní dodávky Rijádu a zakázalo vstup 18 Saúdským Arabům"

Post a Comment

Powered by Blogger.