Search

Novodobé otrokářství: Muž dřel v domě britské pedagožky, dostával prošlé jídlo

Britští policisté zadrželi vysokoškolskou pedagožku, která spolu se svým manželem čtyři roky věznila v garáži rodinného domu Poláka. Muže, který prý spával na lehátku, neměl k dispozici toaletu a jedl prošlé jídlo, nutili pracovat na stavbě jejich luxusního domu v hodnotě 1,2 milionu liber (v přepočtu 35,3 milionu korun). Informoval o tom list The Daily Mail.

dnes 14:29

SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Policie na oba manžele přišla jen díky tomu, že se Polák dostal do nemocnice, kde personálu řekl, že je nucen pracovat výměnou za jídlo. Lékaři celý případ ohlásili na policii. 

"V 21. století by nikdo neměl být nucen žít v takových ponižujících a příšerných podmínkách, řekl listu Daily Mail Tony Byrne, vyšetřovatel úřadu, který bojuje proti otroctví. "Naše všetřování však pokračuje. V místě nyní zkoumáme a vyhodnocujeme důkazy," dodal. Byrne rovněž ocenil pracovníky nemocnice, kteří událost nahlásili. 

Luxusní rezidence

Příběh novodobého otroctví se paradoxně odehrál v luxusní rezidenční čtvrti ve městě Southhampton, kde bydlí například i fotbalisté nejvyšší britské fotbalové ligy Premier League. Čtyřicetiletý muž byl nucen spát v garáži luxusního domu na lehátku a neměl rovněž k dispozici splachovací záchod. Podle výpovědi navíc dostával k jídlu prošlé potraviny, které si ohříval na grilu. 

Šestapadesátileté vysokoškolské pedagožce Pritpale Binningové a jejímu o dva roky mladšímu manželovi za to hrozí mnohaleté vězení. Případ je o to šokující, že žena byla uznávaná odbornice specializující se na respirační a kardiovaskulární onemocnění. Mezi lety 1998-2017 působila na lékařské fakultě místní univerzity.

Událost šokovala i sousedy. Někteří z nich sice přiznali, že muže několikrát na zahradě luxusního domu zahlédli pracovat. Nikdy je však prý nenapadlo, v jakých podmínkách zde žije. "Byl to vždy takový milý a pěkný pár," řekl jeden z nich serveru Daily Mail. "Šokovalo mě, když jsem slyšel, co se stalo. Ano, několikrát jsem potkal chlápka, který chodil kolem mého domu s pytlem na odpadky," dodal. 

Podle něj se muž rovněž zastavil u jeho plotu a prohodil pár slov s jeho zahradníkem. "Pak přišla ona (Binningová) a řekla mu, ať přestane," dodal. 

Pár propuštěn na kauci

Podle Daily Mail byl muž nyní přijatý do národního programu, který poskytuje pomoc obětem moderního otroctví a dává jim podporu. Manželský pár byl nyní propuštěn na kauci a bude vyšetřován na svobodě. Vysokoškolská profesorka se k činu odmítla vyjádřit.

Proč muž neutekl dříve zatím není jasné. Z článku ale vyplývá, že se v okolí domu pohyboval volně. Británie se považuje za celosvětového vůdce v boji proti novodobému otroctví. V roce 2015 například přijala složitý zákon proti obchodování s lidmi. Podle australské skupiny pro lidská práva Walk Free Foundation žije v zemi odhadem až 136 tisíc novodobých otroků. 

Zatčení manželského páru přichází jen několik týdnů poté, co specialisté na severu Anglie zachránili další oběť moderního otroctví. Ta žila v zahradním domku po dlouhých 40 let. Devětasedmdesátiletému muži kvůli tomu hrozí mnohaleté vězení,, upozorňuje Daily Mail. 

Novodobí otrokáři lákají cizince k práci v Británii pod slibem lepšího života. Mnoho z nich je však pak nuceno pracovat v nuzných podmínkách, na staveništích a farmách, tvrdí úředníci. 

Autor: Andrea Gričová

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/novodobe-otrokarstvi-muz-drel-v-dome-britske-pedagozky-dostaval-prosle-jidlo-20181102.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Novodobé otrokářství: Muž dřel v domě britské pedagožky, dostával prošlé jídlo"

Post a Comment

Powered by Blogger.