Search

Paříž čeká státníky k výročí konce války, Macron nejdřív přijal Trumpa

Trump dorazil do Elysejského paláce v plánovaných 11:00 SELČ. Po uvítání Macron novinářům řekl, že bude s Trumpem jednat o evropských obranných kapacitách.

Evropa musí převzít větší odpovědnost za svou vlastní obranu a s Trumpem se shodují v tom, že je nezbytné zvýšení „podílu Evropy na nákladech na obranu“ v rámci NATO, řekl francouzský prezident.

Trump prohlásil, že si USA přejí „silnou Evropu“ a jsou připraveny svému spojenci pomoci, musí to být ale spravedlivé, pokud jde o rozdělení nákladů na obranu.

„Právě nyní leží toto břemeno výrazně na USA,“ prohlásil Trump.

Den před sobotním setkání obou prezidentů zveřejnil Trump na Twitteru kritiku na adresu Macrona. Za velmi urážlivý označil jeho nedávný návrh, aby Evropa vybudovala „skutečnou evropskou armádu“ a dokázala se tak ubránit sama, „aniž by závisela jen na Spojených státech“. Bránit by se podle něj Evropa měla v případě potřeby „proti Číně, Rusku, dokonce i Spojeným státům“.

09.listopadu 2018 v 22:10, příspěvek archivován: 10.listopadu 2018 v 13:04

President Macron of France has just suggested that Europe build its own military in order to protect itself from the U.S., China and Russia. Very insulting, but perhaps Europe should first pay its fair share of NATO, which the U.S. subsidizes greatly!

Macron v sobotu před jednáním s Trumpem zdůraznil: „Sdílím názor prezidenta Trumpa, že potřebujeme mnohem lepší rozdělení nákladů v rámci NATO. A proto jsem přesvědčen, že mé návrhy na evropskou obranu jsou s tím zcela ve shodě, protože to znamená více Evropy uvnitř NATO“. Oba prezidenti přitom soudí, že jsou přáteli.

Po krátkém rozhovoru Macrona a Trumpa mezi čtyřma očima budou společně jednat i delegace obou států. Na oběd se k prezidentům připojí i jejich manželky Brigitte a Melania. Trump následně zamíří na americký vojenský hřbitov Aisne-Marne v Belleau nedaleko Paříže, kde uctí padlé vojáky.

Odpoledne se Macron sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Compiègne severně od francouzské metropole, poblíž kterého 11. listopadu 1918 podepsali francouzský maršál Ferdinand Foch a německý státní tajemník Matthias Erzberger v železničním voze příměří, které ukončilo boje první světové války. Macron a Merkelová odhalí společně pamětní desku a následně zavítají do muzea.

Na závěr sobotního dne se Macron setká s desítkami představitelů zemí světa, které se zúčastnily první světové války. Bude mezi nimi i český premiér Andrej Babiš. Šéfové států a vlád nejdříve zavítají na výstavu v Musée d’Orsay. Následně je čeká slavnostní večeře.

10.listopadu 2018 v 12:35, příspěvek archivován: 10.listopadu 2018 v 13:34

Premiér s manželkou Monikou odletěli do Paříže na oslavy míru. Zúčastní se s prezidentem @EmmanuelMacron několika významných společenských událostí u příležitosti 100. výročí konce 1. světové války. @AndrejBabis se setká také se studenty @SciencesPohttps://t.co/mpn2uuzEpB https://t.co/N3BjvsQ47e

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.idnes.cz/pariz-vyroci-konec-valka-macron-trump-delegace-fqy-/zahranicni.aspx?c=A181110_124810_zahranicni_pmk

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Paříž čeká státníky k výročí konce války, Macron nejdřív přijal Trumpa"

Post a Comment

Powered by Blogger.