Search

Policie: Možné zavlečení Babišova syna na Krym řešíme. Případ Čapí hnízdo běží, jak má

Server Seznam Zprávy minulý týden zveřejnil půlhodinovou reportáž, jejíž součástí bylo i interview se synem současného ministerského předsedy Andreje Babiše (ANO). Babiš junior v rozhovoru uvedl, že ho spolupracovníci jeho otce odvezli na Krym, protože měl premiér chtít, aby zmizel z Česka. A důvodem prý bylo právě Čapí hnízdo.

Premiér i jeho syn, jenž měl být při čerpání dotací na středočeskou farmu jedním ze spoluvlastníků luxusního resortu, totiž v případu čelí obvinění z dotačního podvodu. Premiér Babiš ale tvrdí, že jeho syn trpí duševní poruchou, na Krym odjel dobrovolně a celá reportáž je údajně součástí scénáře, který ho má dostat z politiky.

Pochyby nad prací policie vyvstaly bezprostředně po odvysílání reportáže. Babiš junior se totiž podle tvrzení pro reportéry Seznamu obrátil z Krymu na českou policii a psal o svém únosu. Policie tehdy nezjistila skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin.

Rozpaky pak budila i skutečnost, že po juniorově přesídlení do Švýcarska tuzemská policie nevyvíjela podle Seznamu aktivitu, při které by si Babiše mladšího coby aktéra dotační kauzy chtěla zkontaktovat. A proti obojímu se nyní ohradil jak ministr vnitra Jan Hamáček, tak náměstek policejního prezidenta a v současnosti nejvýše postavený policista v zemi Martin Vondrášek.

Hamáček: V kauze Čapí hnízdo policie komunikuje se Švýcary i advokáty

V kauze Čapí hnízdo Babiš junior figuruje jako jeden z obviněných (podle dřívějšího vyjádření šéfa hnutí ANO měl být jeho syn v dotačně sporném období jedním ze spoluvlastníků objektu) a podle policie celé trestní řízení běží „naprosto standardním způsobem“.

S blíže nespecifikovanými zahraničními kolegy, včetně těch švýcarských, začala česká kriminálka spolupracovat už před rokem; Vondrášek tak rozporoval tvrzení o policejní nečinnosti ve snaze kontaktovat Babiše mladšího coby jednoho z aktérů dotačního případu.

Ministr vnitra doplnil, že se Babiš mladší jako švýcarský občan nachází v Ženevě, policie jeho adresu zná (to ostatně již dříve prohlásil i premiér) a komunikuje se švýcarskou stranou i s Babišovými advokáty. „Takovéto případy jsou složité a nějaký čas probíhají.“ Případ má na starosti pražská krajská policie, dozoruje ho městský státní zástupce. 

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2656829-zive-hamacek-a-namestek-policejniho-prezidenta-o-capim-hnizde

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Policie: Možné zavlečení Babišova syna na Krym řešíme. Případ Čapí hnízdo běží, jak má"

Post a Comment

Powered by Blogger.