Search

Porošenko chce vyhlásit válečný stav, ukrajinské námořníky čeká v Rusku soud a „náležité potrestání“

Zranění námořníci jsou v nemocici v Kerči, ostatní vyslýchá ruská tajná služba 

Ukrajinské námořnictvo v neděli oznámilo, že ruské speciální jednotky zabavily v Černém moři tři jeho lodě, přičemž při incidentu utrpěli zranění dva členové ukrajinské posádky. Ruská tajná služba FSB, pod niž spadá i pohraniční stráž, později informace o zadržení lodí u poloostrova Krym potvrdila. K jejich zastavení prý použila zbraně; zraněni při tom byli tři příslušníci ukrajinského námořnictva.

Podle ruské ombudsmanky Taťjany Moskalkovové jsou tři zranění Ukrajinci v kerčské nemocnici. Jejich zranění prý nejsou vážná a nejsou v ohrožení života.

Ostatní příslušníci posádek zadržených ukrajinských plavidel jsou v Kerči, kde je vyslýchají vyšetřovatelé z pohraniční správy ruské tajné služby FSB. Podle gentury TASS byl například vyslechnut jistý Andrij Drač, kterého ruská agentura označila za operativce ukrajinské vojenské rozvědky. Stálý zástupce Ruska v Radě bezpečnosti OSN Dmitrij Poljanskij na mimořádné schůzi rady v New Yorku prohlásil, že na palubě ukrajinských lodí byli dva ukrajinští rozvědčíci. Podle FSB právě oni ukrajinskou „provokaci“ řídili.

Podle Poljanského zadržená ukrajinská plavidla rovněž převážela radikály, kteří chtěli vyhodit do povětří nový most spojující ruskou pevninu s anektovaným Krymem. Podle FSB ukrajinské lodi vstoupily do ruských teritoriálních vod na „přímý příkaz kyjevských úřadů“. Šlo prý o zónu, která patřila Rusku i před krymskou anexí.

Ukrajina ruský scénář popírá s tím, že ruský útok byl záměrný, zákeřný a bezdůvodný. Tři ukrajinské lodi, Berďansk, Nikopol a Jany Kapu, směřovaly z Oděsy do azovského přístavu Mariupol. O jejich cestě prý Ukrajina předem Rusko informovala v souladu s normami mezinárodního práva.

Všechny tři zadržené lodě jsou nyní v přístavu v Kerči, žádné z plavidel nenese známky poškození.


Incident u Kerčského průlivu podle ruského ministerstva zahraničí úmyslně vyprovokovala Ukrajina, proto si pozvalo ukrajinského chargé d'affaires Ruslana Nimčynského. Podle informací diplomatů si vyslechl ruský protest proti „agresivnímu a provokativnímu počínání“ Ukrajiny. 

Kreml okomentoval incident v Kerčském průlivu jako nebezpečnou provokaci, šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov odsoudil údajné nebezpečné počínání Ukrajiny.

Kerčský průliv spojuje Azovské a Černé moře. Rusové začátkem roku otevřeli devatenáctikilometrový most na Krym vedoucí přes úžinu a spojující ruskou oblast Krasnodar s anektovaným poloostrovem.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2662253-rusko-obnovilo-v-kercskem-prulivu-dopravu-pro-civilni-plavidla-ukrajina-ale-chce

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Porošenko chce vyhlásit válečný stav, ukrajinské námořníky čeká v Rusku soud a „náležité potrestání“"

Post a Comment

Powered by Blogger.