Search

Saúdská Arábie útočí proti závěrům CIA týkajícím se Chášukdžího vraždy

"CIA nedodržuje nejvyšší standard, pokud jde o správnost při posuzování určitých situací. Příkladů je velké množství," řekl princ Turkí Fajsal, který byl v minulosti šéfem saúdskoarabské tajné služby a velvyslancem Rijádu ve Washingtonu. Konkrétně zmínil zjištění CIA před invazí v roce 2003, že Irák má k dispozici chemické zbraně. Dva roky na to totiž CIA potvrdila, že v zemi nenalezla žádné zbraně hromadného ničení.

"To bylo to nejvíc do očí bijící nepřesné a nesprávné posouzení situace, které vedlo k rozsáhlé válce s tisíci mrtvými," uvedl saúdský princ s tím, že nechápe, že ještě CIA ve Spojených státech nesoudí. "To je má odpověď na jejich zhodnocení toho, kdo je vinen a kdo ne a kdo to na konzulátu v Istanbulu udělal," dodal.

Chášukdží byl brutálním způsobem zabit na konzulátu v Istanbulu 2. října. Saúdská Arábie vraždu přiznala se zpožděním, původně ji popírala. Dodnes se nenašlo tělo a Rijád odmítl jakýkoli podíl korunního prince Muhammada bin Salmána. Vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA.

Let's block ads! (Why?)

https://eurozpravy.cz/zahranicni/blizky-vychod/241257-saudska-arabie-utoci-proti-zaverum-cia-tykajicim-se-chasukdziho-vrazdy/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Saúdská Arábie útočí proti závěrům CIA týkajícím se Chášukdžího vraždy"

Post a Comment

Powered by Blogger.