Search

Sto tisíc žlutých vest opět v akci. V Paříži nasadila policie slzný plyn, ministr vnitra viní krajní pravici

17. listopadu – Na 283 tisíc lidí protestovalo na různých místech celé Francie proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot od ledna příštího roku. Lidé z hnutí žluté vesty, které nemá vůdce a ani se nehlásí k žádné politické straně, blokovali nájezdy na dálnice či kruhové objezdy na více než dvou tisících míst.

Tam, kde manifestující blokovali komunikace, došlo k několika vážným dopravním nehodám. V Savojsku zemřela nešťastnou náhodou žena, do které najela řidička, která podle francouzských médií zpanikařila. Celkem bylo zraněno 227 lidí, z toho sedm vážně. Podobné protesty vypukly i v Belgii.

18. listopadu – Blokády silnic pokračovaly na 150 místech, do ulice vyšlo asi 40 tisíc demonstrantů. Podle nové bilance si protesty vyžádaly nejméně 409 zraněných, z toho 14 těžce. Premiér Édouard Philippe řekl, že vzkaz demonstrantů slyšel, ale vláda na plánovaném zvýšení daní na pohonné hmoty trvá.

19. listopadu – Protesty pokračovaly, podle tisku byly hlavně reakcí na výroky premiéra Phillipea. Do ulic vyšlo 27 tisíc lidí.

20. listopadu – Protesty si vyžádaly druhou oběť. Zemřel motorkář, který v pondělí 19. listopadu na východě země utrpěl vážná zranění během silničních blokád. Srazila jej dodávka, která se otáčela. Ministr vnitra Christophe Castaner prohlásil, že protesty se zvrhly a jejich účastníci jsou stále radikálnější. Počet zraněných dosáhl 528.

K protestům se poprvé vyjádřil prezident Emmanuel Macron, proti kterému míří hněv velké části účastníků protestů. Macron, který byl na návštěvě Belgie, vyzval k dialogu. Zdůraznil, že vláda se tímto krokem snaží přimět Francouze, aby upustili od používání fosilních paliv. Vláda již před zahájením protestů oznámila, že zdvojnásobí až na 4000 eur (104 tisíc korun) příspěvek motoristům s nízkými příjmy, kteří se rozhodnou vyměnit svá stará auta za novější.

22. listopadu – Francie vyslala kvůli nepokojům policejní posily na ostrov Réunion, kde se v uplynulých dnech na některých místech rabovaly obchody, a protestující se střetli s policií.

23. listopadu – Podle šéfa Francouzské federace maloobchodu (FCD) Jacquesa Creyssela se kvůli protestům žlutých vest snížily denní tržby o 35 procent. Počet zákazníků obchodních center klesl o 47 procent.

24. listopadu – Protestů v Paříži, kde policie použila slzný plyn a vodní děla, se zúčastnilo asi osm tisíc lidí, po celé Francii protestujících bylo asi 23 tisíc. V Paříži se demonstranti původně shromáždili na místě vyhrazeném pro demonstraci u Eiffelovy věže, poté se přesunuli také na Champs-Elysées, kde úřady demonstraci zakázaly.

Ministr vnitra Christophe Castaner z vyprovokování střetů obvinil „ultrapravicové buřiče“, kteří zareagovali na pobídku šéfky krajně pravicového Národního sdružení. Marine Le Penová se v pátek 23. listopadu pozastavovala nad tím, proč by francouzský lid nesměl demonstrovat po Champs-Elysées. Nyní se podle agentury AFP ohradila, že k žádnému násilí nikdy nevybízela. Podle poslední bilance bylo zatím zraněno přes 750 lidí, z toho 136 policistů.

Zdroj: ČTK

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2660777-protestum-v-parizi-predchazelo-drama-v-angers-muz-s-granatem-se-domahal-slyseni-zlutych

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Sto tisíc žlutých vest opět v akci. V Paříži nasadila policie slzný plyn, ministr vnitra viní krajní pravici"

Post a Comment

Powered by Blogger.