Search

V Rusku uvalili vazbu na prvního ze zajatých ukrajinských námořníků - Novinky.cz

Jako první stanul před soudem Volodymyr Varymez z Oděské oblasti narozený v roce 1992. Byl obviněn podle paragrafu 3 článku 322 Trestního zákoníku Ruské federace. Ten se týká nezákonného překročení hranice ve skupině osob po předchozí dohodě nebo v organizované skupině s použitím násilí nebo hrozbou jeho použití.

„Soud rozhodl, že žádost o uvalení vazby je podložená. Rozhodl, že preventivní opatření potrvá do 25. ledna 2019,“ řekl soudce.

K soudu byla podle agentury Interfax-Ukrajina kvůli uvalení vazby přepravena polovina zajatců, tedy 12. O vazbě se rozhoduje současně ve třech sálech.
U soudu jsou také dva advokáti, kteří se dosud specializovali na obhajobu pronásledovaných krymských Tatarů. Krymská ombudsmanka Ljudmila Lubinová uvedla, že zbývajících devět Ukrajinců přivezou k soudu ve středu. Další tři jsou zatím v nemocnici. Zadržení, na které byla uvalena vazba, podle ní budou ve věznici v Simferopolu.

Osm obviněných Rusů

Ukrajinská tajná služba a vojenská prokuratura v úterý naopak obvinila osm Rusů, kteří se na nedělním incidentu podíleli, z napadení ukrajinských námořníků. Podezírají je také z „přípravy, rozpoutání a vedení agresivní války” anebo z „úkladné vraždy”. Po obvinění má následovat žádost k ruské justici, aby vzala do vazby podezřelé, mezi kterými jsou náčelníci pohraniční správy a pobřežní stráže ruské tajné služby FSB na Krymu či kapitáni strážních lodí.

FOTO: Mapy.cz

Ruští pohraničníci v neděli v Kerčském průlivu, přes který Rusko postavilo most vedoucí na anektovaný Krym, zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a 24 námořníků. Při střetu tři zranili.

Kyjev obviňuje Rusko z napadení a ostřelování ukrajinských lodí, na jejichž plavbu z Oděsy do Mariupolu byla ruská strana předem upozorněna. Rusové tvrdí, že ukrajinská plavidla nezákonně vplula do ruských výsostných vod a nereagovala na varování.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/490372-v-rusku-uvalili-vazbu-na-prvniho-ze-zajatych-ukrajinskych-namorniku.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "V Rusku uvalili vazbu na prvního ze zajatých ukrajinských námořníků - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.