Search

Vojáky z Afghánistánu nestáhneme, spojence nezradíme, řekl Babiš

„Stahovat z Afghánistánu se rozhodně nebudeme. Nevzdáme se, neodejdeme, naši vojáci budou bojovat proti teroristům, kde je třeba. Nezradíme spojence, budeme plnit závazky,“ prohlásil Babiš ve své řeči na úvod konference.

Babiš připomněl, že Česko je podle indexu šestou nejbezpečnější zemí světa. Pokud si ale má tuto pozici udržet, musí podle Babiše být aktivní a bojovat proti terorismu.

SPECIÁL: Naše bezpečnost není samozřejmost

Příloha ke 100. výročí Československa

Také prezident Miloš Zeman odmítl „politiku ustupování nepříteli nebo hledání neutrality“. Podle něj to bezpečnost země nezvyšuje. Hrozby jako mezinárodní terorismus nebo kybernetické útoky je podle něj třeba potírat.

Zeman ve zdravici, kterou na konferenci přednesl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák, vyzdvihl význam NATO. „Čím užší byla skupina zemí nebo Aliance, s níž jsme spojovali své bezpečnostní záruky, tím méně bezpeční jsme ve skutečnosti byli,“ vzkázal Zeman.

Členství v NATO označil za kotvu pro bezpečnost ČR. Připomněl meziválečnou spolupráci s Francií nebo poválečnou závislost na Sovětském svazu.

Národní konference má poukázat na spojení mezi zajištěním bezpečnosti a ekonomickou prosperitou. Diskutovat o tom budou šéfové všech parlamentních politických stran.

„Existence Československa je doslova zarámována konflikty. Pokud sečteme délky jednotlivých historických období za uplynulých sto let, tak nám vyjde, že Češi strávili v průměru každý druhý den v totalitním režimu a téměř každý třetí den v okupaci,“ připomněl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které konferenci organizuje.

Cílem v pořadí již pátého ročníku národní konference je ohlédnout se za uplynulým stoletím české a slovenské historie a zhodnotit vliv geopolitiky, svobody a demokracie na vývoj v zemi.

Konference chce ale podle Pavlačíka rovněž podpořit debatu mezi nejvyššími politickými představiteli, odborníky a příslušníky ozbrojených a bezpečnostních sborů o současné bezpečnostní situaci.

„Nemůžeme konstatovat, že by se bezpečnostní prostředí zlepšovalo a byly před námi pouze roky míru a hojnosti,“ dodal Pavlačík.

Na konferenci pod záštitou ministra obrany Lubomíra Metnara vystoupí kromě akademiků a expertů například náčelník generálního štábu Aleš Opata nebo někdejší šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Výročí svého vzniku si letos připomíná i stát Izrael, jehož historie je úzce spjatá s Československem. Jako zahraniční host proto vystoupí generál Jair Golan, bývalý zástupce náčelníka generálního štábu Izraelských obranných sil.

V odpoledním politickém bloku pak mají vystoupit v diskuzi na bezpečnostní témata představitelé všech parlamentních stran - Radek Vondráček (ANO), Ivan Bartoš (Piráti), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Petr Fiala (ODS), Vojtěch Filip (KSČM), Petr Gazdík (STAN), Tomáš Petříček (ČSSD), Tomio Okamura (SPD) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Během prvního ročníku konference v roce 2014 lídři všech parlamentních stran kromě komunistů podepsali deklaraci, ve které slíbili zvýšení výdajů na obranu.

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.idnes.cz/konference-nase-bezpecnost-neni-samozrejmost-hrad-nato-rusko-p61-/zpr_nato.aspx?c=A181031_120155_zpr_nato_inc

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Vojáky z Afghánistánu nestáhneme, spojence nezradíme, řekl Babiš"

Post a Comment

Powered by Blogger.