Search

Zeman zahájil návštěvu Izraele. Uctil památku Herzla, večer se setká s podnikateli

Položením věnce u hrobu významného představitele sionismu Theodora Herzla zahájil prezident Miloš Zeman návštěvu Izraele. Večer se setká s českými podnikateli a zúčastní se podpisu memorand mezi českými a izraelskými představiteli. V Jeruzalémě český prezident zůstane do středy, postupně se setká s hlavními politickými reprezentanty, vystoupí v izraelském parlamentu Kneset a otevře Český dům.

Miloš Zeman s částí delegace dnes odletěl z Prahy po 10. hodině, dvě hodiny poté je následoval druhý vládní letoun s podnikateli a novináři. Zastávka na národním hřbitově, kde je pohřben i Theodor Herzl, byl první bod programu českého prezidenta.

Herzl pocházel z bohaté budapešťské rodiny a pracoval jako novinář ve Vídni a v Paříži. Je označován za otce židovského státu. Myšlenku jeho vzniku rozpracoval v díle Židovský stát a prosazoval ji při jednáních s hlavními tehdejšími státníky. Zemřel v roce 1904. Po vzniku Izraele byly jeho ostatky převezeny do Jeruzaléma a pohřbeny na národním hřbitově na Herzlově hoře, kde jsou hroby například také izraelských premiérů či prezidentů.

Položení věnců na pietních místech bývá tradiční součástí programu státních návštěv. Zeman byl v Izraeli jako prezident již v roce 2013, předtím zemi navštívil také jako premiér. Tehdy v památníku Jad vašem uctil oběti holokaustu.

V pondělí se český prezident setká se svým izraelským protějškem Reuvenem Rivlinem, odpoledne pak jako první český politik promluví v Knesetu, izraelském parlamentu. V úterý má na programu oběd s izraelským předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem a odpoledne otevře Český dům.

Jeho vznik považuje Pražský hrad za významné a symbolické politické gesto, které by mělo předcházet přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Stěhování velvyslanectví Zeman dlouhodobě prosazuje, česká diplomacie ale zatím tento krok nepotvrdila. Jeruzalém je součástí sporu mezi Izraelci a Palestinci, V květnu svou ambasádu v Jeruzalému otevřely Spojené státy, což vyvolalo tvrdé protesty Palestinců.

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/uctenim-pamatky-sionisty-herzla-zahajil-zeman-navstevu-izrae/r~0be95adef0ce11e8a446ac1f6b220ee8/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Zeman zahájil návštěvu Izraele. Uctil památku Herzla, večer se setká s podnikateli"

Post a Comment

Powered by Blogger.