Search

Ohňostroje roku 2019 ozářily už miliardy lidí. Nejzuřivěji vybuchovaly v Bangkoku a v Sydney - ceskatelevize.cz/ct24

Ohňostroj v přístavu v Sydney sledovalo podle odhadů 1,5 milionu lidí. Na dvanáctiminutové ohnivé představení bylo spotřebováno osm a půl tuny pyrotechnického materiálu, což je o 500 kilogramů víc než loni. Organizátoři hovoří o nejgigantičtějších oslavách Nového roku s náklady přesahujícími v přepočtu 95 milionů korun.

V největším novozélandském městě Aucklandu byl ohňostroj odpálen z tamní televizní věže Sky Tower.

V 16:00 SEČ se s rokem 2018 rozloučili Korejci a Japonci, v 17:00 SEČ mimo jiné Číňané. Pak oslavy zavítaly do druhé nejlidnatější země světa, do Indie. Tam vyvrcholily v 19:30 našeho času. V českých půl se slavilo také v Afghánistánu a v Íránu.

Ve 21:00 SEČ oslavili půlnoc ve Spojených arabských emirátech a záře světlic zalila nejvyšší budovu světa Burdž Chalífa v Dubaji. Její stěny pokryla i projekce, na které se objevily vlajky států Perského zálivu.

Pak přišla na řadu Moskva s tradičními oslavami na Rudém náměstí, Turecko, několik arabských zemí a první africké státy. Následoval ohňostroj nad aténskou Akropolí, Izraelem nebo Jihoafrickou republikou.

Společně s Čechy oslavila příchod nového roku většina Evropy. V metropolích Francie a Německa se největší davy sešly u symbolů triumfů jejich vojevůdců, Vítězného oblouku a Braniborské brány. V Paříži mezi nimi byli i mnozí lidé oblečení ve žlutých vestách. Ty se staly symbolem nedávných protestů proti vládě prezidenta Emmanuela Macrona. Do ulic proto vyrazilo na 150 tisíc policistů.

Na východní pobřeží USA doráží nový letopočet vždy prvního ledna v 6:00 SEČ. Přechod do roku 2019 končí ještě o sedm hodin později na Bakerově ostrově a Howlandově ostrově, což jsou neobydlené atoly pod ochranou USA uprostřed Tichého oceánu.

Drony ohlídají davy na Times Square

Kvůli novoročním oslavám platí v řadě světových metropolí přísnější bezpečnostní opatření. Na newyorské náměstí Times Square přijde sledovat tradiční spuštění ozářené koule odpočítávající konec roku milion lidí.

Bezpečnost davu budou kromě policistů hlídat tisícovky kamer a vůbec poprvé také drony. „Je to poprvé, kdy je budeme používat na tak veliké události. Poskytne nám to rozsáhlý záběr, který bude užitečný,“ očekává komisař newyorské policie James O'Neill.

Bezpečnostní opatření už v neděli otestovali v Madridu, kde se lidé sešli, aby si nanečisto vyzkoušeli tradici jedení hroznů. Při každém z dvanácti půlnočních odbíjení hodin musí sníst kuličku vína.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2693447-dlouhy-novy-rok-prichod-letopoctu-2019-potrva-26-hodin

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Ohňostroje roku 2019 ozářily už miliardy lidí. Nejzuřivěji vybuchovaly v Bangkoku a v Sydney - ceskatelevize.cz/ct24"

Post a Comment

Powered by Blogger.