Search

Trump čelí kritice za neohlášenou návštěvu v Iráku. Narušil naši suverenitu, tvrdí politici - E15.cz

Prezident s manželkou Melanií dorazili bez ohlášení do Iráku týden poté, co prezident oznámil rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze sousední Sýrie. Během cesty tento krok kritizovaný mnohými americkými politiky i spojenci obhajoval a prohlásil, že nemá v úmyslu odvolávat vojáky z Iráku.

Představitelé nejsilnějších iráckých politických bloků neohlášený přílet vesměs rázně odsoudili.

„Trumpova návštěva je zjevným a do očí bijícím porušením diplomatických pravidel a ukazuje jeho přezíravost a nepřátelskost v jednáních s iráckou vládou,“ uvedla v prohlášení druhá nejsilnější parlamentí koalice vedená šíitským lídrem Hádím Ámirím, který má blízké vztahy s Íránem, vůči němuž Trump obnovil americké sankce zrušené svým předchůdcem Barackem Obamou.

Exhibicionisté bodují: Letošek byl pro Trumpa a Putina úspěšný

Vůdce konkurenčního bloku Sabah Sádí navrhl kvůli Trumpově návštěvě svolat mimořádné jednání parlamentu, které by podle něho mělo projednat „nehorázné narušení irácké svrchovanosti a zastavit Trumpovy agresivní akce“.

Úřad premiéra Mahdího po Trumpově odletu uvedl, že o jeho cestě věděl předem a že si oba lídři telefonovali, na vzájemné schůzce se však nedohodli. Podle zákonodárců citovaných Reuters byl důvodem fakt, že Trump se chtěl sejít na americké základně, s čímž Mahdí nesouhlasil.

Trumpova mluvčí Sarah Sandersová naproti tomu vylíčila události méně konfliktně, označila telefonát za „skvělý“ a dodala, že Mahdí přijal Trumpovo pozvání do Bílého domu. Irácká strana se k tomuto bodu oficiálně nevyjádřila.

Americký ministr obrany již podepsal rozkaz ke stažení vojáků ze Sýrie

Trump podle svého úřadu dorazil do Iráku především poděkovat o Vánocích americkým vojákům za náročnou službu. Odchod z Iráku, po němž volají někteří tamní politici, podle Trumpa není aktuální, neboť tamní základna by mohla být stále použita v případě, že bude třeba podniknout nějaké vojenské kroky v Sýrii.

Přísné utajení návštěvy bylo podle prezidenta motivováno především jeho strachem o manželku Melanii a další členy doprovodu. Letoun Air Force One letěl z USA se zhasnutými světly a doprovázely jej vojenské stíhačky. Trump řekl, že nic podobného neviděl.

V Iráku strávil Trump zhruba tři hodiny, načež odcestoval na americkou základnu Ramstein v Německu, kde přistál krátce před 2:00 středoevropského času nejen kvůli schůzce s vojáky, ale i se záměrem dočerpat palivo na cestu do USA. Poté, co si potřásl rukou s vybranými vojáky a zapózoval fotografům, zamířil zpět za Atlantik.

Rozdíl mezi vojákem a civilistou se stírá, doplácejí na to humanitární pracovníci, říká Šimon Pánek
FT: Trumpova administrativa zmařila Siemensu kontrakt v Iráku za 15 miliard dolarů

Let's block ads! (Why?)

https://www.e15.cz/zahranicni/trump-celi-kritice-za-neohlasenou-navstevu-v-iraku-narusil-nasi-suverenitu-tvrdi-politici-1354937

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Trump čelí kritice za neohlášenou návštěvu v Iráku. Narušil naši suverenitu, tvrdí politici - E15.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.