Search

Tsunami v Indonésii si vyžádala 429 obětí, dalších 154 lidí se pohřešuje - iDNES.cz

Vlna udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Nejhůře byl postižen západ ostrova Jáva (více informací zde).

Živel zničil stovky domů. Trosky stále prohledávají s pomocí psů záchranáři, kteří k pátrání po přeživších používají i drony.

Místní obyvatelé byli vlnou zaskočeni, protože nedostali varování, jaké dostávají v případě hrozby tsunami v důsledku zemětřesení. 

Úřady se totiž zprvu domnívaly, že nejde o tsunami, ale o příliv, a vyzvaly obyvatelstvo, aby nepropadalo panice. „Byl to omyl, litujeme toho,“ uvedl mluvčí agentury pro přírodní katastrofy Sutopo Purwo Nugroho. 

Omyl podle něj pramenil z toho, že vlně tentokrát nepředcházelo zemětřesení.

Příčinou přívalové vlny byl zřejmě výbuch sopky Anak Krakatoa, po němž následoval podmořský sesuv půdy. Sopka vybuchla 24 minut před úderem tsunami. Slovo Anak v jejím názvu znamená dítě a odkazuje na to, že jde o sopku, jež se začala formovat před devadesáti lety na místě původního vulkánu Krakatoa. Jeho mohutná erupce v roce 1883 vyvolala vlny tsunami, o život tehdy přišlo na 36 tisíc lidí.

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.idnes.cz/tsunami-indonesie-vlna-cunami-smrt-mrtvi-f1n-/zahranicni.aspx?c=A181225_075234_zahranicni_linv

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Tsunami v Indonésii si vyžádala 429 obětí, dalších 154 lidí se pohřešuje - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.