Search

Atentát v policejní akademii v Bogotě má nejméně devět mrtvých - Novinky.cz

Podle svědků se ozvala silná detonace, po níž se z oken budov v okolí vysypala skla. Na místo se sjely sanitky a vyslány byly i vrtulníky.

Na záběrech zveřejněných na sociálních sítích bylo vidět hořící vrak automobilu obklopený různými troskami. „Zdá se, že to byla nálož v autě v akademii generála Santandera,“ řekl starosta Bogoty Enrique Peňalosa.

Auto zničené výbuchem v areálu policejní akademie v Bogotě

Auto zničené výbuchem v areálu policejní akademie v Bogotě

FOTO: ČTK/AP

Zatím se neví, kolik z obětí tvoří policisté či posluchači policejní akademie. Kolumbijský novinář Rihard McColl ale řekl serveru TRT, že vážně zraněno bylo 38 policejních kadetů. Útok byl spáchán po slibu kadetů.

Prezident Iván Duque útok odsoudil jako „zavrženíhodný teroristický čin” a oznámil, že on i jeho nejvyšší velitelé okamžitě přerušují svou cestu na západě země a vracejí se do metropole. „My všichni Kolumbijci odmítáme terorismus a stojíme jednotně proti němu. Před násilím neustoupíme,” napsal na Twitteru.

Generální prokurátor Néstor Martínez sdělil, že totožnost pachatele je už známa. Byl jím José Aldemar Rojas, který útok provedl pickupem značky Nissan, v němž bylo 80 kilogramů výbušnin. Zda patřil k nějaké organizaci, Martínez neupřesnil.

K útoku se nikdo nepřihlásil.

Vojáci a záchranáři zasahují v policejní akademii v Bogotě

Vojáci a záchranáři zasahují v policejní akademii v Bogotě

FOTO: ČTK/AP

Agentura AP poznamenala, že v poslední době se stupňují útoky levicové organizace Vojsko národního osvobození (ELN) na policejní cíle. Vládě se nedaří obnovit mírové rozhovory s ELN.

Jejích 7000 partyzánů složilo zbraně na základě mírové dohody v roce 2016, jenomže pak došlo k útokům na ropovody a únosům a nekompromisní Duque po nástupu do funkce loni v srpnu odmítl obnovení mírových rozhovorů.


Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/494832-atentat-v-policejni-akademii-v-bogote-ma-nejmene-devet-mrtvych.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Atentát v policejní akademii v Bogotě má nejméně devět mrtvých - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.