Search

Izrael přiznal ostřelování íránských cílů v Sýrii - Novinky.cz

„Zahájili jsme ostřelování íránských cílů na syrském území. Varujeme syrskou armádu, aby se nepokoušela ničit izraelské jednotky či izraelské území,” uvedla v noci izraelská armáda na Twitteru.

Izrael zaútočil v neděli poté, co íránské síly vypálily z území Sýrie desítky raket směrem na Izrael, řekl armádní mluvčí podle listu Ha´arec. „ Varovali jsme Syrské ozbrojené síly, aby se nepokoušely ublížit izraelským silám nebo území,“ stojí v prohlášení armády. Ta také potvrdila, že útočila na postavení Íránských revolučních gard v Sýrii., ale že napadené byly též jednotky syrské protivzdušné obrany

Mezi deseti cíli byly i skladiště zbraní na mezinárodním letišti v Damašku a íránský výcvikový tábor na území Sýrie

Syrská tisková agentura SANA citovala syrský vojenský zdroj, podle kterého Izrael podnikl „intenzivní útok vlnami řízených střel“, ale že se většinu z nich podařilo sestřelit.

K nedělnímu vzájemnému ostřelování se vyjádřil také izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který byl ten den na návštěvě v Čadu. „Máme stálou politiku ničit íránské cíle v Sýrii i každého, kdo se nám snaží ublížit. Tato politika se nemění, ať jsem v Izraeli, nebo na historické návštěvě v Čadu,” uvedl Natanjahu, který v neděli oznámil obnovení diplomatických vztahů s touto africkou zemí po téměř půlstoletí.

Izraelská armáda rovněž oznámila, že dnes zůstane uzavřen lyžařských areál na hoře Hermon. Ta leží na hranicích mezi Sýrii a Izraelem v oblasti Golanských výšin, jejichž dvě třetiny okupuje Izrael. Ten je obsadil během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973, roku 1981 je v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části Golan je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Izrael v předchozích letech provedl stovky leteckých útoků na syrské území, kde míří na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského Hizballáhu.Nikdy se však k nim nevyjádřil a nepřiznal, že je podnikl.

Írán pomáhá spolu s Ruskem syrskému prezidentu Bašáru Asadovi v občanské válce, Izrael se ale obává rozmáhání íránského vlivu v blízkosti svého území.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/495025-izrael-priznal-ostrelovani-iranskych-cilu-v-syrii.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Izrael přiznal ostřelování íránských cílů v Sýrii - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.