Search

Mayová představí plán B brexitu v pondělí, poslanci ho projednají na konci ledna - Aktuálně.cz

Návrh na další postup v otázce plánovaného odchodu Británie z Evropské unie představí britská premiérka Theresa Mayová parlamentu příští pondělí. Termín, o kterém se v uplynulých dnech hovořilo jako o nejzazším možném, potvrdila Andrea Leadsomová, která organizuje vládní agendu v Dolní sněmovně.

V úterý 29. ledna budou o takzvaném plánu B poslanci celý den debatovat a následně i hlasovat.

Původně měla vláda v případě odmítnutí brexitové dohody předložit parlamentu alternativní návrh do tří týdnů. Minulý týden ale schválili zákonodárci dodatek k zákonu o odchodu Británie z Evropské unie, který vládě ukládá přijít s plánem B nejpozději do tří zasedacích dnů po odmítnutí dohody.

Vzhledem k tomu, že britská Dolní komora v pátek běžně nezasedá, bude třetím zasedacím dnem od úterního odmítnutí dohody právě pondělí 21. ledna.

"Celodenní debata o návrhu se bude konat v úterý 29. ledna," uvedla Leadsomová.

Dohodu, kterou vyjednala vláda Theresy Mayové s unijními vyjednávači, odmítli v úterý poslanci nečekaně velkou většinou. Dohodu podpořilo pouze 202 zákonodárců a proti bylo 432. Premiérka ale následně ustála středeční hlasování o nedůvěře její vlády.

Premiérka i někteří její ministři se ve čtvrtek sešli se zástupci opozičních stran i konzervativních rebelů, aby jednali o možnostech dalšího vývoje.

Video: Podívejte se, jak britský parlament odmítl původní brexitovou dohodu premiérky Mayové

Odmítli jste dohodu o brexitu, co tedy podporujete, ptala se poslanců Mayová. | Video: Reuters |  02:42

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/mayova-predstavi-plan-b-brexitu-v-pondeli-poslanci-ho-projed/r~72b34c121a4911e9815cac1f6b220ee8/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Mayová představí plán B brexitu v pondělí, poslanci ho projednají na konci ledna - Aktuálně.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.