Search

Mayová ustála hlasování o nedůvěře. Zajištění brexitu považuje za svou povinnost - ceskatelevize.cz/ct24

Premiérka připustila, že události posledních 24 hodin musely být pro britské občany velmi znepokojivé. Vyzvala ale všechny parlamentní strany, které se v úterý podílely na zamítnutí její brexitové dohody, ke „konstruktivnímu dialogu“.

Už ve středu večer Mayová jednala se zástupci Skotské národní strany (SNP), liberálních demokratů a velšské strany Plaid Cymru. „Je čas upřednostnit naše národní zájmy a zajistit brexit,“ vyzvala všechny premiérka.

Premiérka vzápětí po hlasování netajila potěšení nad tím, že Dolní sněmovna její vládě vyjádřila podporu. „Neberu svou zodpovědnost na lehkou váhu. Má vláda bude pokračovat ve své práci tak, aby zvýšila naši prosperitu, zajistila bezpečnost a posílila naši jednotu,“ slíbila premiérka poslancům po oznámení výsledku hlasování.

Dodala také, že její kabinet udělá vše, aby naplnil vůli lidu vyjádřenou v referendu a vyvedl zemi z Evropské unie. „Jsem připravena jednat s každým členem tohoto parlamentu, abych zajistila odchod z EU a aby si tento parlament zasloužil důvěru britského lidu,“ slíbila premiérka.

Corbyn požaduje záruky, jinak s Mayovou jednat nebude

Šéf labouristů Jeremy Corbyn, který hlasování o nedůvěře inicioval, premiérku vyzval, aby její vláda dala jasné záruky, že Británie EU neopustí bez dohody. Teprve potom podle něj Mayová může začít jednat s představiteli parlamentních stran o jejich představách brexitové dohody.

Premiérčin mluvčí ale později uvedl, že Mayová hodlá s předsedy stran mluvit o všech alternativách, a to včetně tvrdého brexitu: „Britská veřejnost se rozhodla pro odchod z Evropské unie. Chceme odejít s dohodou, ale (premiérka) je odhodlána splnit vůli lidu. To znamená opustit EU k 29. březnu tohoto roku.“

Corbynův mluvčí poté oznámil, že se předseda Labouristické strany s premiérkou nesejde. „Nemůžete vést smysluplné jednání, pokud máte pořád na stole variantu, která by byla pro tuto zemi katastrofální,“ vysvětlil.

„Jsem zklamaná, že šéf Labouristické strany se zatím odmítl podílet (na jednáních), ale dveře zůstávají otevřené,“ reagovala Mayová ve večerním projevu na Corbynův kategorický požadavek.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2707931-mayova-ustala-hlasovani-o-neduvere

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Mayová ustála hlasování o nedůvěře. Zajištění brexitu považuje za svou povinnost - ceskatelevize.cz/ct24"

Post a Comment

Powered by Blogger.