
Průměrný Čech nejvíce zatěžuje životní prostředí vytápěním, spotřebou elektřiny a složením svého jídelníčku. Vyplývá to z nové studie Fakulty technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, jejíž závěry shrnuje server Ekolist.cz.
Autoři si dali za cíl zmapovat dopady činnosti průměrného Čecha na životní prostředí. Při jejich výzkumu přitom nebyl zkoumán jen vybraný vzorek populace, východiskem byly ověřené statistické údaje o milionech obyvatel České republiky. Autoři analyzovali data Českého statistického úřadu o spotřebě, nákupním chování, cestování za prací nebo vzděláním, nárocích na energie atd.
Výsledkem je zjištění, že průměrný občan České republiky nejvíce zatěžuje životní prostředí spotřebou energií pro vytápění, klimatizaci a obecně chod domácnosti. „Spotřeba je vysoká a elektrická i tepelná energie se ve velké míře získává z fosilních zdrojů. Zejména získávání energie z uhlí je vůči prostředí velmi bezohledné, neboť se jeho spalováním do prostředí uvolňuje množství škodlivých látek,“ upřesňuje docent Vladimír Kočí, jeden z autorů studie a zároveň děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha.
Druhou nejvýznamnější oblastí znečištění je spotřeba potravin, kde se potkává několik nepříznivých faktorů. Češi například dávají tradičně ve velkém přednost vepřovému masu, jehož chov je energeticky velmi náročný. Chov hovězího dobytka je sice ještě náročnější, ale tím, že se nedostává na tuzemské talíře tak často, je dopad jeho konzumace na životní prostředí v úhrnu menší. „Podstatnou roli hraje také enormní plýtvání. Třetina potravinové produkce se vůbec nedostane ke zpracování, druhá třetina se vyhodí při výrobě konečných produktů nebo ji vyhodí sami spotřebitelé,“ vysvětlil Kočí.
https://www.respekt.cz/informacni-servis/2019-02-15Bagikan Berita Ini
0 Response to "Informační servis 15. 2. 2019 • KSČM: Petříček pracuje v rozporu s národními zájmy - Respekt.cz"
Post a Comment