Search

Dražší alkohol i cigarety, vyšší platy: Vláda schválila mnoho změn - tn.cz

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Rovněž spotřební daň z lihu by měla stoupnout, a to zhruba o 13 procent. Zvýšit by se měla také daň z některých hazardních her. Návrh ministerstva financí v pondělí schválila vláda. Normu musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.


Daňová zátěž u jedné krabičky cigaret by tak mohla podle informací ČTK od tabákových firem stoupnout o 12 až 13 korun. Veřejné rozpočty by podle propočtů ministerstva financí měly změnami získat v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun.


Ministerstvo již dříve informovalo, že návrh zákona, kterým se mění některé daňové zákony v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů, je reakcí na růst dostupnosti návykových látek. Podle úřadu je důsledkem zvyšující se životní úrovně.


Opoziční ODS se zvýšením daní z lihu a tabáku souhlasí. Vláda ANO a ČSSD by ale podle občanských demokratů měla nabídnout například snížení daně z příjmu. TOP 09 se zvyšováním daní nesouhlasí a bude proti návrhu. Obě strany se shodují v tom, že vládě docházejí peníze a snaží se je získat od daňových poplatníků.


Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret. U půllitrové lahve čtyřicetiprocentní lihoviny by cena kvůli zvýšení daně stoupla o 9,1 koruny, oznámila Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Podle dřívějšího vyjádření výrobců lihovin a tabáku i sázkových kanceláří povede zvýšení daní k rozšíření černého trhu a zdražování.

Podívejte se na reportáž televize Nova o vyšších daních:


V případě hazardních her ministerstvo plánuje zvýšit sazbu u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a tzv. totalizátorových her, z 23 na 25 procent. U totalizátorové hry je výhra podmíněna uhodnutím sázkové příležitosti, tedy například sportovního výsledku nebo veřejné události. U loterií, bing a živých her ministerstvo navrhuje růst z 23 procent na 30 procent.


V současnosti je sazba daně 23 procent pro všechny druhy hazardních her kromě technických a 35 procent pro technické hry. Daň pro technické hry ministerstvo nemění. Mezi technické hry patří například výherní automaty, videoterminály a podobné přístroje.

Norma má také zrušit osvobození zemního plynu používaného k výrobě tepla v domovních kotelnách od daně. Domovní kotelnou se rozumí decentralizovaný zdroj tepla umístěný v bytovém domě. Domovní kotelna může, kromě domu, ve kterém je umístěna, dodávat teplo i do jiných bytových domů. Zároveň ale podle ministerstva zůstane možnost osvobození zemního plynu od daně pro výrobu tepla v domácnostech.


Vláda podporuje nulovou toleranci alkoholu u řidičů


Kvůli záporným dopadům na bezpečnost silničního provozu vláda v pondělí odmítla návrh poslanců opoziční ODS na toleranci 0,5 promile alkoholu u řidičů. O předloze rozhodnou zákonodárci. Občanští demokraté poukazují na to, že určitá tolerance alkoholu u řidičů je ve většině států Evropské unie běžná. Půl promile odpovídá zhruba dvěma vypitým decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům.


"Je prokázáno, že řidič pod vlivem alkoholu v navrhovaném množství, tedy až 0,5 promile, ohrožuje kromě svého zdraví, života a majetku rovněž i zdraví, život a majetek ostatních účastníků silničního provozu včetně cyklistů a chodců," stálo v předběžném stanovisku kabinetu, které dostanou zákonodárci.

Podívejte se na reportáž o návrhu tolerance alkoholu za volantem:

 

Podklady poukázaly i na vyšší riziko nehod s ohledem na horší zrakové vnímání a schopnost vnímat překážky a bezpečně a včas na ně reagovat. Upozornily také na statistiky, podle nichž za posledních sedm let zavinili řidiči s hladinou alkoholu do 0,5 promile 1461 nehod se zraněním. "Přitom došlo k usmrcení 58 osob, těžkému zranění 228 osob a lehkému zranění 1567 osob. Ekonomická ztráta dosáhla minimálně 3,6 miliardy korun," stojí ve zprávě vlády.


Předkladatelé z řad ODS uvádějí, že z členských zemí unie je vedle Česka nulová tolerance alkoholu u řidičů uzákoněna už jen na Slovensku, v Maďarsku a v Rumunsku. "Tolerance 0,5 promile alkoholu za volantem existuje ve většině západních zemí Evropy, kam historicky i kulturně patříme. Lidé v České republice jsou stejně zodpovědní a rozumní jako v zahraničí, proto navrhujeme, aby stejná tolerance platila i u nás," uvedl v tiskové zprávě předseda ODS Petr Fiala.


Ze statistik podle Fialy plyne, že v zemích, které určitou míru alkoholu povolují, není situace horší, ale provoz je naopak bezpečnější než v zemích s nulovou tolerancí.

Více se dočtete na další straně.

Let's block ads! (Why?)

https://tn.nova.cz/clanek/cigarety-a-alkohol-podrazi-vlada-nezrusi-nulovou-toleranci-u-ridicu.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Dražší alkohol i cigarety, vyšší platy: Vláda schválila mnoho změn - tn.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.