Search

Mayová podá v pátek demisi, píší The Times - Novinky.cz

„Myslela si, že musí udělat poslední krok, ale když to není možné, pak odejde,“ uvedl zdroj listu The Times.

Ve čtvrtek chtěla premiérka předložit poslancům návrh zákona o brexitu, který by dával poslancům větší prostor k manévrování a umožnil i druhé referendum nebo dočasnou celní unii a řešil by i otázku irské pojistky, aby Severní Irsko bylo součástí britského celního prostoru. Proti návrhu zákona se však postavili jak labouristé, podle nichž jsou ústupky nedostačující, tak konzervativci požadující ráznější oddělení. [celá zpráva]

Deník Financial Times píše, že působení Mayové jako premiérky se chýlí ke konci vzhledem k povstání v kabinetu kvůli brexitu.

Zákon měla předložit Andrea Leadsomová, která má ve vládě na starosti parlamentní agendu, ale ta ve středu večer rezignovala na svůj post a stala se už 36. členkou vlády, která za tři roky úřadování Mayové rezignovala, což je rekordní počet.

Squatterka z čísla 10

Ve středu večer se stovka konzervativních poslanců sešla a jednala o budoucnosti premiérky. Předseda vlivného poslaneckého výboru 1922 Graham Brady oznámil, že by se chtěl s premiérkou sejít v pátek po čtvrtečních volbách do evropského parlamentu. [celá zpráva]

Konzervativní poslanci byli pobouřeni, že Mayová nechce odstoupit, i když to už dříve slíbila.

Podle deníku The Guardian se Mayová „zabarikádovala” v čísle 10, tedy v sídle předsedů vlády v Downing Street 10. List Daily Telegraph podporující brexit uvedl, že sedí v obležení v bunkru na Downing Street a v komentáři ji označil za „squatterku z čísla 10“.

Zákon o brexitu
Návrh zákona, který představila premiérka Mayová, má dát rámec přijetí dohody o brexitu vyjednané s Bruselem. Tu třikrát odmítli poslanci, což přispělo k tomu, že Británie neodešla z EU v původně plánovaném termínu na konci března. Požadavky poslanců jsou tak rozsáhlé, že je kvůli nim potřeba přijmout speciální zákon. Důvodem předložení zákona je snaha neměnit už vyjednanou dohodu o brexitu a ošetřit problémové body zákonem. Zákon, o němž by se mělo hlasovat v červnu, by měl umožnit poslancům, aby případně vypsali další referendum, ve kterém by se hlasovalo o vyjednaném návrhu o brexitu. Umožní i poslancům hlasovat o možnostech budoucího celního uspořádání včetně dočasné celní unie, zavazuje Spojené království najít do konce roku 2020 alternativu k irské pojistce. Pokud by irská pojistka vstoupila v platnost, garantuje, že Severní Irsko bude ve stejném celním prostoru jako Velká Británie. Zákon má také zaručit, že práva pracujících budou po brexitu minimálně na stejné úrovni jako nyní a že se udrží i stávající standardy ochrany životního prostředí.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/505637-mayova-poda-v-patek-demisi-pisi-the-times.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Mayová podá v pátek demisi, píší The Times - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.