Search

Začal druhý den voleb do europarlamentu. Češi jako jediní volí dva dny - tn.cz

První den eurovoleb je za námi, Češi však mají možnost volit i v sobotu. Volební místnosti, kde si lidé mohou vybrat europoslance na dalších pět let, jsou otevřené od 8:00 do 14:00.

Průběh voleb sledujeme online:

On-line reportáž

Volby do Evropského parlamentu - den druhý

11:22

Česku v případě brexitu zůstane současných 21 europoslanců, například Slovensku se ale jejich počet zvýší ze 13 na 14.

11:16

Složení Evropského parlamentu se zřejmě během jeho funkčního období bude ještě jednou měnit. Po odchodu Velké Británie z EU počet europoslanců klesne ze 751 na 705. Zbývající "britská" křesla se rozdělí mezi 14 zemí.

Voliči by si neměli zapomenout průkaz totožnosti (občanský průkaz, pas), kterým se prokážou volební komisi. V případě, že si zapomenou volební lístky, mohou požádat o náhradu přímo ve volební místnosti.

Na volebním lístku vybrané politické strany mohou voliči udělit preferenční hlas dvěma kandidátům, kteří je zaujali nejvíce. Stačí pouze zakroužkovat jejich pořadové číslo. Volební lístek je pak nutné vložit do obálky a vhodit do volební urny.

První den voleb byla účast nevalná. Nejvyšší byla v Praze, kde se vyšplhala zhruba na 20 %, v některých krajích se však pohybovala pouze okolo 10 %. Nejnižší účast byla v Ústeckém a Jihočeském kraji.

Odvoleno už má například prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a lídři všech parlamentních stran. "Jestliže lidé nejdou k volbám, riskují, že jiní k volbám půjdou a udělají jim peklo na zemi," prohlásil v pátek Miloš Zeman krátce poté, co vhodil svou obálku do volební urny.

110

GALERIE: Politici u voleb do Evropského parlamentu

Zdroj: Jiří Ovčáček

Miloš Zeman u voleb do Evropského parlamentu

Hodnocení:

Přestože se v sobotu odpoledne volební místnosti uzavřou, na výsledky si budeme muset ještě počkat. V některých státech EU probíhají volby až do neděle, výsledky se tak dají očekávat až v pozdních nočních hodinách z neděle na pondělí.

Česko je jedinou zemí, kde volby do Evropského parlamentu probíhají dva dny. Drtivá většina států otevře volební místnosti pouze v neděli. V tuto chvíli už mají odvoleno Britové, Nizozemci a Irové. Na sobotu si volby naplánovalo Lotyšsko, Malta a Slovensko.

I v neděli budeme na TN.cz sledovat veškeré dění včetně sčítání hlasů. Ve 21:35 pak bude TV Nova vysílat volební studio, kde se diváci mohou podívat nejen na výsledky voleb v jednotlivých členských zemích EU, ale i na vstupy z volebních štábů a komentáře odborníků. Tím vším je provede Rey Koranteng a Michaela Šmídová.


Podívejte se na reportáž TV Nova o prvním dni voleb v Česku:

Let's block ads! (Why?)

https://tn.nova.cz/clanek/cesi-dnes-opet-pujdou-k-volbam-vsude-jinde-se-voli-jen-jeden-den.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Začal druhý den voleb do europarlamentu. Češi jako jediní volí dva dny - tn.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.