Search

V tající Arktidě „sněží“ mikroplasty - Novinky.cz

Vědci z institutu AWI v Bremerhavenu zkoumali vzorky sněhu z německého souostroví Helgoland, z Bavorska, Brém, ze švýcarských Alp a z Arktidy.

V případě Arktidy šlo o vzorky sebrané z tamních ledových ker a ze souostroví Špicberky. Sníh rozpustili, vodu přefiltrovali a zbytek pak zkoumali pomocí infračervené spektroskopie.

Plastové znečištění skoro ve všech vzorcích

Mikroplasty odborníci objevili v téměř všech vzorcích. Jejich obsah ve sněhu sebraném na Arktidě byl sice menší než v tom z Evropy, i tak byl ale podle jejich vyjádření „podstatný“, v průměru to bylo 1760 částic na jeden litr vody.

Nejvíce se jich nacházelo ve sněhu, který spadl vedle silnice na bavorském venkově. V litru vody, která vznikla jeho rozpuštěním, badatelé našli 154 tisíc částeček. Byly to kousíčky laků, nitrilkaučuku a polyamidu.

Do budoucna je potřebné zkoumat možný dopad tohoto znečištění na lidské zdraví, napsala agentura DPA.

Islandský ledovec Ok už dávno není OK. Zmizel

Samotná arktická oblast přináší i jiná překvapení. Na začátku srpna například dorazila i do Grónska vlna veder. Zrychlila na daném ostrově tání ledu, kterého tam navíc za poslední měsíce ubyly desítky miliard tun.

V této souvislosti je třeba ještě připomenout kdysi 16 km² rozlehlý islandský ledovec Okjökull (zkráceně Ok), který byl již v roce 2014 prohlášen za zaniklý – byl už příliš malý.

V neděli 18. srpna tam vědci plánují umístit pamětní desku, na které bude: „Ok je prvním islandským ledovcem, který přišel o status ledovce. V dalších 200 letech čekáme, že všechny ledovce potká stejný osud. Tento pomník připomíná, že víme, co se děje a co je třeba udělat. Jen vy víte, jestli jsme to udělali.”

Dříve ikonický ledovec na Islandu pokrývající vulkán Ok se rozplynul vlivem prudce rostoucích teplot v Arktidě, na které má vliv i vypouštění emisí skleníkových plynů.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nyní na svém Twitteru zveřejnil snímky, které ukazují vpravdě šokující rozdíl mezi velikostí tohoto ledovce v roce 1986 a toho, co z něj zbylo – či spíše nezbylo – letos v srpnu.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/v-tajici-arktide-snezi-mikroplasty-40293272

Bagikan Berita Ini

0 Response to "V tající Arktidě „sněží“ mikroplasty - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.