Search

Zoufalství na lodi Open Arms dosáhlo maxima. Hrozí výbuch, varuje kapitán - Novinky.cz

„Každou sekundou se blíží výbuch,“ varoval Reig s tím, že stačí jen maličkost a situace bude eskalovat. Loď zachránila migranty u Libye na palubě je má už 16 dní a čeká na povolení zakotvit u italského ostrova Lampedusa.

Dospělí běženci museli zůstat na lodi

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

„Lidé ztratili trpělivost a jsou velmi nervózní,“ řekl kapitán. je těžké podle jeho slov vysvětlit, že jsou 800 metrů od ostrova, na který ale nemohou. někteří migranti podle kapitána hrozí, že skočí do vody a na ostrov doplavou.

Vylodění migrantů zakázal ministr vnitra Matteo Salvini. Ten ale v sobotu učinil ústupek, když povolil převézt na Lampedusu mladistvé. Zdůraznil ale, že tento krok činí „na zodpovědnost premiéra Giuseppeho Conteho“. Téměř tři desítky mladistvých převezla loď italské pobřežní stráže k pevnině, kde jejich vylodění sledovaly skupiny místních i turistů.

Salvini mezitím na Twitteru napsal, že se nevzdá a ve svém postoji vytrvá. „Za posledních 16 dní jste mohl v klidu a tichosti odjet do Španělska,“ reagoval na kapitánova slova. Španělsko zmínil v souvislosti s tím, že nevládní organizace Proactiva Opern Arms je ze Španělska.

Premiér Conte uvedl, že šest zemí Evropské unie, což jsou Francie, Německo, Rumunsko, Portugalsko a Španělsko, měly projevit ochotu, migranty převzít.

Jižně od Sicílie čeká na povolení vplout do přístavu Ocean Viking, loď nevládní organizace Lékaři bez hranic, která má na palubě 356 migrantů.

Lampedusa

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zoufalstvi-na-lodi-open-arms-dosahlo-maxima-hrozi-vybuch-varuje-kapitan-40293506

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Zoufalství na lodi Open Arms dosáhlo maxima. Hrozí výbuch, varuje kapitán - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.